ING Bank România a redus avansul la creditele ipotecare la 25%, după ce recent îl majorase de la 15% la 35%, pe fondul pandemiei COVID 19.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Banca olandeză vine cu o modificare rapidă a condițiilor de creditare, după ce acestea deveniseră mai stringente ca urmare a epidemiei, acum sunt relaxate ușor.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații“Condițiile pentru creditele imobiliare și de nevoi personale sunt reevaluate regulat”, spun reprezentanții băncii. “Astfel, în urma trecerii de la stare de urgență la stare de alertă și a relaxării restricțiilor de mobilitate, actualizăm avansul necesar pentru credite imobiliare de la 35% la 25%. În continuare, vom evalua condițiile de creditare pentru a păstra o politică de creditare responsabilă”.
ING crescuse avansul la 25% în mai 2016 pentru creditele ipotecare, în contextul adoptării Legii privind darea în plată, dar apoi a revenit la 15%, nivel pe care l-a menținut până înainte de epidemia din acest an.
Banca majorase în 2017 și avansul la creditele Prima Casă de la 5% la 10%. Ponderea mai mare a avansului raportat la valoarea ipotecii a fost redusă din nou la 5% pentru împrumuturile pe o perioadă de până la 25 de ani.
Un nivel mai ridicat al avansului înseamnă că debitorii trebuie să economisească pentru o perioadă mai îndelungată înainte de a cumpăra o locuință prin intermediul unui credit – sau pot lua bani din altă parte.
Avansul de doar 5% pentru programul Prima Casă este unul dintre elementele care l-a făcut foarte popular în ultimul deceniu, astfel încât a ajuns să reprezinte peste jumătate din creditele pentru locuințe aflate în bilanțurile băncilor.
Băncile practică un avans ce pornește de la 15% pentru creditele ipotecare standard..
Valoarea medie a ponderii creditului în garanție (loan to value) era de 74% pentru împrumuturile ipotecare acordate în trimestrul 4 din 2019 (adică nivelul mediu al avansului a fost de 26%) și de 72% pentru întregul portofoliu de credite ipotecare, arată datele BNR.
ING a mai revenit în urmă cu două luni și asupra deciziei de a majora comisionul pe care întreprinderile micro și cele mici și mijlocii îl plătesc pentru încasarea plăților prin terminale de plată cu cardul.