ING Bank România a redus avansul la creditele ipotecare la 25%, după ce recent îl majorase de la 15% la 35%, pe fondul pandemiei COVID 19.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Banca olandeză vine cu o modificare rapidă a condițiilor de creditare, după ce acestea deveniseră mai stringente ca urmare a epidemiei, acum sunt relaxate ușor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Condițiile pentru creditele imobiliare și de nevoi personale sunt reevaluate regulat”, spun reprezentanții băncii. “Astfel, în urma trecerii de la stare de urgență la stare de alertă și a relaxării restricțiilor de mobilitate, actualizăm avansul necesar pentru credite imobiliare de la 35% la 25%. În continuare, vom evalua condițiile de creditare pentru a păstra o politică de creditare responsabilă”.
ING crescuse avansul la 25% în mai 2016 pentru creditele ipotecare, în contextul adoptării Legii privind darea în plată, dar apoi a revenit la 15%, nivel pe care l-a menținut până înainte de epidemia din acest an.
Banca majorase în 2017 și avansul la creditele Prima Casă de la 5% la 10%. Ponderea mai mare a avansului raportat la valoarea ipotecii a fost redusă din nou la 5% pentru împrumuturile pe o perioadă de până la 25 de ani.
Un nivel mai ridicat al avansului înseamnă că debitorii trebuie să economisească pentru o perioadă mai îndelungată înainte de a cumpăra o locuință prin intermediul unui credit – sau pot lua bani din altă parte.
Avansul de doar 5% pentru programul Prima Casă este unul dintre elementele care l-a făcut foarte popular în ultimul deceniu, astfel încât a ajuns să reprezinte peste jumătate din creditele pentru locuințe aflate în bilanțurile băncilor.
Băncile practică un avans ce pornește de la 15% pentru creditele ipotecare standard..
Valoarea medie a ponderii creditului în garanție (loan to value) era de 74% pentru împrumuturile ipotecare acordate în trimestrul 4 din 2019 (adică nivelul mediu al avansului a fost de 26%) și de 72% pentru întregul portofoliu de credite ipotecare, arată datele BNR.
ING a mai revenit în urmă cu două luni și asupra deciziei de a majora comisionul pe care întreprinderile micro și cele mici și mijlocii îl plătesc pentru încasarea plăților prin terminale de plată cu cardul.