Valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut nesemnificativ, cu 0,03 puncte procentuale, începând cu 1 iunie. O scădere mai importantă, la 2,16%, va fi aplicată de către bănci abia din trimestrul 4, ca urmare a modului de calcul al IRCC, deși dobânzile interbancare au început să scadă încă de la sfârșitul primăverii.
Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de ministrul Finanțelor și de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - Profit.ro Financial Forum „Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI
IRCC este o medie a dobânzilor zilnice aferente depozitelor din piața interbancară și a fost introdus anul trecut de Guvern pentru a înlocui referința ROBOR în cazul creditelor cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice.
Doar că noul indicator este aplicat cu o întârziere suficient de mare încât banca centrală să considere că este afectată transmisia politicii monetare. Astfel, în ianuarie-martie 2020 a fost aplicată valoarea IRCC calculată pentru perioada iulie-septembrie 2019, de 2,36%, iar în aprilie-iunie 2020 cea calculată în perioada octombrie-decembrie 2019, de 2,44%. În iulie-septembrie va fi aplicată valoarea de 2,41% rezultată din perioada ianuarie-martie 2020.
Din ultima parte a lunii martie, BNR a venit cu o politică monetară mai laxă și a redus dobânda cheie în două trepte, de la 2,5% la 1,75%, pe fondul efectelor economice și financiare ale pandemiei COVID-19. Dobânzile mai mici se vor vedea în creditele acordate consumatorilor (nou acordate sau contractate începând cu mai 2019) abia începând cu octombrie. IRCC calculat de Profit.ro pe baza datelor BNR pentru perioada aprilie-iunie la 2,16%, deci în scădere cu 0,25 puncte procentuale, se va aplica în perioada octombrie-decembrie, deci la 7-9 luni de la momentul în care banca centrală a început relaxarea condițiilor monetare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA RomâniaLa un credit cu un sold de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni, la o dobândă 5%, rata curentă a fost de 1.227 de lei în aprilie-iunie și va scădea cu 3 lei în iulie-septembrie. Din octombrie până în decembrie, scăderea ratei va fi mai importantă - un minus de 30 de lei la 1.194 lei.
IRCC a scăzut mai puțin decât media ROBOR la 3 luni în trimestrul 2, care s-a redus cu 0,64 punte procentuale de la 3,03% la 2,39%. Astfel ecartul între ROBOR 3M și IRCC s-a redus de la 0,62 puncte procentuale la 0,23 puncte procentuale și este la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani (la un calcul retroactiv).
Fondul Monetar Internațional critica IRCC și pentru faptul că ar avea mai multă volatilitate, fiind bazat pe o rată pe termen scurt puternic influențabilă de lichiditatea din sistem. Calculul pe o medie de trei luni reduce însă volatilitatea transmisă consumatorului.
IRCC este însă mai rezistent la acuzațiile de “manipulare” și mai omogen în aplicarea în contracte.
Băncile nu aplică obligatoriu vreun anumit mod de calcul al ROBOR atunci când actualizează dobânda creditelor. Legea valabilă din 2010 arăta că băncile trebuie doar să se raporteze la un indicator de piață, dar fără să precizeze dacă creditorul trebuie să ia în calcul o medie a acestuia sau valoarea de la o anumită dată. Astfel, unele bănci actualizează dobânzile în funcție de o medie a valorilor zilnice ale ROBOR pe o anumită perioadă, în timp ce altele iau în calcul valoarea ROBOR de la o anumită dată.
Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.