Gyula Fatér, OTP Bank: Am decis să continuăm investițiile. Portofoliul de credite a crescut cu 14% în ultimul an. Aproape 28.000 de clienți au amânat ratele

Gyula Fatér, OTP Bank: Am decis să continuăm investițiile. Portofoliul de credite a crescut cu 14% în ultimul an. Aproape 28.000 de clienți au amânat ratele
scris 16 sep 2020

OTP Bank a decis să meargă înainte cu planul de dublare a cotei de piață în următorii ani în pofida dificultăților aduse de pandemia COVID 19 și a continuat investițiile, spune directorul executiv Gyula Fatér. Aproape 28.000 de clienți și-au suspendat ratele la credite în baza moratoriului public, un număr comparabil cu cel al băncilor mari.

“Anul trecut am lansat un program pentru dublarea cotei de piață. În martie am fost afectați de virusul corona. Prima reacție a fost: doamne, ce o să se întâmple?! Dar apoi m-am gândit că este un avantaj pentru noi”, spune Fatér, într-o videoconferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Directorul OTP România spune că pandemia a prins OTP în faza de extindere a echipei cu 150 de angajați, dar și a rețelei de sucursale, într-o perioadă în care băncile continuă să închidă unitățile fizice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“În loc să ezităm am decis să mergem înainte și să investim”, spune Fatér, cu referire la ținta de a ajunge la o cotă de piață de 5% în 4 ani, de circa două ori mai mare față de cea de la finele lui 2019.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la cel mai redus nivel după 13 noiembrie 2017 CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la cel mai redus nivel după 13 noiembrie 2017

Banca a luat inițial măsurile sanitare în unități și a introdus un chat bot pentru a ajuta clienții să amâne ratele și a schimbat sistemul de internet banking, ce permite acum crearea de conturi curente pentru clienți noi și până la finele anului banca va introduce și acordarea de credite online și conturi pentru companii deschise online.

Procesul de digitalizare costă câteva zeci de milioane de lei, inclusiv procedurile interne și investițiile în hardware, spune Fatér, fără să ofere o sumă exactă.

Banca a investit și în publicitate și este pe locul trei în industria financiară după sumele cheltuite, adaugă oficialul OTP.

Din martie a acordat 1,6 miliarde de lei în împrumuturi noi către clienți. Portofoliul de credite a crescut cu 14% în ultimul an, față de 3% în toată piață, în timp ce portofoliul de depozite a crescut cu 17%.

“Planul nostru e să creștem organic, de aceea investim. Dacă sunt oportunități, nu spunem nu, dar strategia e să ne bazăm pe creștere organică”, spune Fatér, întrebat dacă banca este interesată de o achiziție în acest an. OTP este în cursa pentru achiziția Garanti BBVA România, după cum Profit.ro a scris aici, dar procesul a fost suspendat din cauza pandemiei.

Banca a epuizat rapid plafonul inițial de 340 de milioane de lei din programul IMM Invest și a primit o extindere a plafonului la 1,3 miliarde de lei, explică Roxana Hidan, director general adjunct al băncii, responsabil cu aria retail. Circa jumătate din cererile de împrumut prin IMM Invest sunt din partea întreprinderilor micro.

“Am alocat multe resurse și am reușit să depășim ca și efectivitate și eficiență multe bănci cu tradiție pe segmentul IMM”, spune Hidan.

Cererea de credite din partea companiilor este în creștere din iunie și iulie, iar în cazul populației, creditarea este “efervescentă”, spune directorul adjunct al OTP.

Banca a intrat și în programul cu garanții de stat Noua Casă. O să crească prețurile locuințelor ca urmare a majorării garanției de stat? Hidan spune că piața are tendințe contradictorii în piață. „În momentul de față, cel puțin în zona orașelor mari, prețurile sunt pe un trend ascendent. Vorbeam cu niște clienți din zona dezvoltatorilor imobiliari care spuneau că au crescut prețurile. Dacă nu o să vedem o tendință de creștere, în orașele mari, cel puțin până la finele anului, nu o să vedem scăderi”.

Pericolele la adresa economiei și sistemului bancar vin din pandemie. “Avem clienți care și-au închis afacerile, sunt oameni care și-au pierdut locurile de muncă”, spune Hidan.

OTP se așteaptă la creșterea ratei neperformantelor în prima parte a anului viitor, în condițiile în care suspendarea plăților expiră la finele acestui an.

„Mai devreme sau mai târziu va exista o discuție privind extinderea moratoriului", crede Fatér. "Dacă vom vedea un tratament sau vaccin pentru COVID, sunt convins că rata creditelor neperformante nu va crește prea mult”, adaugă el.

Banca a primit 30.000 de cereri de la clienți pentru suspendarea ratelor și a aprobat circa 27.500. Spre comparație, BCR, cu o cotă de piață a activelor de 5,4 ori mai mare primise 38.000 de cereri la jumătatea anului, iar BRD cu 4,2 ori mai multe active avea 44.000 de solicitări. Liderul pieței, Banca Transilvania, a amânat ratele pentru 44.000 de clienți.

OTP a dublat costurile cu riscul, ca urmare a creșterii pierderilor așteptate din creditele acordate, astfel că profitul net a scăzut cu 69% la jumătatea anului la 17 milioane de lei.

“Încercăm să ne axăm pe investiții pe termen lung. Așteptarea era să avem un profit solid în acest an. Dar având în vedere situația COVID am făcut deja provizioane. Cred că realistic e să avem break even sau un profit foarte mic”, spune Fatér.

Până la finele anului OTP va mai participa la instalarea soluției de plăți contactless în transportul public dintr-un oraș, după ce a făcut-o în Brașov. De asemenea, vrea să introducă retragerile de numerar cu telefonul și Google Pay, dar aici decizia nu ține doar de bancă, serviciul celor de la Google nefiind încă disponibil în România la nicio bancă.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
crestere otp bank
profit otp bank
imm invest
noua casa