Guvernul s-a împrumutat masiv în luna mai, cu câteva zeci de miliarde de lei, astfel că a ajuns ca, după doar cinci luni încheiate din acest an, să aibă deja contractate împrumuturi reprezentând 66% din cât a planificat pentru întreg anul. Potrivit calculelor Profit.ro, luna mai, cu împrumuturi de 28,7 miliarde de lei, s-a situat foarte aproape de recordul lunar de 32,4 miliarde de lei stabilit în ianuarie anul acesta și urcă totalul perioadei ianuarie-mai la 119,39 miliarde lei.
Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI
La final de aprilie, împrumuturile statului se situau la 90,69 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ritmul împrumuturilor este unul fără precedent până acum, însă trebuie să ținem cont că necesarul de împrumut pentru tot anul este unul ridicat, în timp Finanțele ar putea viza să rezolve în linii mari chestiunea finanțărilor înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale de la finalul anului, când piețele financiare ar putea deveni ceva mai precaute în așteptarea rezultatelor. Pentru comparație, în primele cinci luni de anul trecut împrumuturile au ajuns la circa 93 miliarde de lei, deși pentru tot anul împrumuturile au totalizat la 203 miliarde lei, semnificativ peste ținta din acest an.
Ministerul Finanțelor, responsabil de contractarea împrumuturilor pentru Guvern, se împrumută într-un ritm alert și pentru că trebuie să plătească în acest an 94,4 miliarde lei în contul datoriilor vechi care ajung la scadență în acest an și să asigure fonduri și pentru acoperirea găurii din buget, deficitul, estimat încă la 5% din PIB, 87 miliarde lei. Pentru 2024, necesarul brut de finanțare (deficit + rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar însemna automat și un necesar de împrumut mai mare de 181 miliarde lei.
Anul acesta, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie, 12,93 miliarde lei în aprilie și 28,7 miliarde de lei în mai.
Statul se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, de la populație prin programele Tezaur și Fidelis, de la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD), ocazional prin PNRR (când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată în cadrul PNRR), dar și de câteva ori pe an prin emisiuni de eurobonduri pe piața externă (sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari).
În luna mai, Finanțele au luat 11,36 miliarde lei de pe piața internă, dar și 17,34 miliarde lei (echivalentul valută) de pe piața externă.
În mai, România a ieșit pe piața externă pentru a treia oară în acest an și a împrumutat 3,24 miliarde de euro, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani. Guvernul s-a mai împrumutat în două rânduri de pe piața externă în 2024, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Firmele vor putea fi amendate la controale ANAF și pentru facturi anterioare datei de 31 mai care lipsesc din sistemul e-FacturăNecesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024
În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au tăiat dobânzile la credite și depozite, în așteptarea unei mișcări de la BNR care n-a mai venitÎn 2023, împrumuturile au ajuns la 203 miliarde lei, dintr-un necesar de finanțare modificat repetat, din cauza deficitului bugetar
Inițial, pentru 2023, pe baza construcției bugetului, necesarul brut de finanțare a fost anunțat la 160 miliarde lei. Ulterior, pe măsură ce a devenit tot mai clar că deficitul bugetar va fi peste ținta inițială de 4,4%, necesarul a fost revizuit la 180 miliarde lei, după care la 200 de miliarde de lei. La mijlocul lunii decembrie, necesarul de împrumut a fost revizuit pentru a treia oară în anul 2023, și a fost anunțat la 205 miliarde lei.
Împrumuturile efectiv contractate s-au situat la 203 miliarde lei.