Împrumuturile record ale statului din ianuarie urcă datoria publică în jurul pragului de 700 de miliarde de lei, posibil chiar ușor peste acest nivel, relevă datele analizate de Profit.ro. În ultimii ani, statul a împrumutat sume mari pentru a-și acoperi deficitul bugetar (diferența dintre venituri și cheltuieli), iar datoria publică a urcat de peste două ori comparativ cu anul 2018, când se situa la 330,5 miliarde de lei. Guvernul a început 2023 cu împrumuturi record, de peste 55 de miliarde de lei.
Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Conform celor mai recente date disponibile, datoria era în noiembrie de 654,5 miliarde lei, 48,3% dintr-un PIB estimat la 1.355,6 miliarde lei. În 2018, datoria era de 330,5 miliarde lei, 34,5% din PIB de 959 miliarde lei.
De ce este important: Guvernul se împrumută pentru a-și acoperi deficitul bugetar, diferența dintre veniturile mai mici decât cheltuielile, aceasta fiind datorie nouă, care se adaugă stocului deja existent. De asemenea, statul se împrumută și pentru a plăti datoria care ajunge la scadență, proces numit rostogolire, cu impact neutru asupra stocului datoriei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este important: Cu un deficit bugetar estimat la circa 68 miliarde lei anul acesta și un nivel al datoriei pe finalul anului trecut de peste 650 de miliarde de lei, depășirea pragului de 700 de miliarde de lei în 2023 este sigură.
Față de nivelul de 654,5 miliarde lei al datoriei în noiembrie, în luna decembrie statul a împrumutat circa 9,3 miliarde lei și a făcut plăți de circa 10,7 miliarde lei, impactul fiind unul minor.
Ulterior, în ianuarie, statul a luat de la bănci, investitori mari și chiar și de la populație o sumă uriașă, de 55,3 miliarde de lei. Trebuie menționat că emisiunea de 2 miliarde de euro de la final de ianuarie este cel mai probabil înregistrată în evidențele Ministerului Finanțelor în primele zile din luna februarie (cu settlement date), astfel că o eventuală depășire a pragului de 700 miliarde de lei ar putea fi înregistrată odată cu publicarea datelor pentru luna februarie.
Un alt element important care contribuie la această situațieeste lipsa scadențelor importante la datoria publică în ianuarie și februarie pe piața internă, excepția fiind o finanțare de 3,4 miliarde lei cu scadență de 1 lună, contractată în ianuarie.
Deficitul bugetar în anul de pandemie 2020 - record de 102 miliarde lei
După cum se poate vedea din grafic, cel mai ridicat deficit bugetar al ultimilor ani a fost înregistrat în 2020, an în care cheltuielile legate de pandemie și situația economică dificilă au condus la un deficit de 102 miliarde lei. Autoritățile au ca obiectiv reducerea treptată a defcitului ca pondere în PIB, România fiind singurul stat UE în procedură de deficit excesiv.