Guvernul PNL s-a împrumutat, în cele trei luni care au trecut de la instalare, la dobânzi mai mari de pe piața internă comparativ cu ultimele trei luni ale Guvernului PSD, arată date analizate de Profit.ro. De asemenea, evoluția a fost una contrară costurilor de împrumut din regiune, precum Polonia și Ungaria. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat în mai multe rânduri că Finanțele se împrumută mai ieftin comparativ cu perioada Guvernului PSD, iar săptămâna trecută a declarat într-un interviu Adevărul, despre articole din presă referitoare la împrumuturile contractate de stat, că "nu înțeleg titlurile acestea isterice, plătite, cred că sunt plătite de către PSD și se creează o isterie falsă în România". Motivul creșterii dobânzilor a fost revizuirea deficitului bugetar în urcare pe final de an, decizie determinată, potrivit noului Guvern, de plata unor cheltuieli și facturi întârziate și ascunse de către precedentul Executiv. Brusc, statul a avut nevoie să împrumute semnificativ mai mult în noiembrie și decembrie, motiv pentru care și investitorii au cerut dobânzi mai mari.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Piața internă este cea mai importantă pentru Guvern, întrucât de aici ia cea mai mare parte a sumelor de care are nevoie în cursul unui an. De exemplu, anul acesta, din necesarul de finanțare de 86,9 miliarde de lei, Finanțele au planificat ca mai mult de două treimi din sumă, 58,2 miliarde de lei, să fie împrumutată de pe piața internă, iar restul, 6 miliarde de euro (28,7 miliarde de lei), de pe piața externă.
Profit.ro a comparat cele trei luni care au trecut din mandatul PNL - noiembrie, decembrie și ianuarie - cu ultimele trei luni ale mandatului PSD la conducerea Executivului, august, septembrie și octombrie.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Wuhan, punctul zero al coronavirus - Cadavrul unui bărbat zace întins pe trotuarÎn timp ce ultimele luni ale mandatului PSD (august, septembrie și octombrie) au fost marcate negativ în principal de demiterea Guvernului Dăncilă la început de octombrie, preluarea Executivului de către PNL a venit la pachet cu incertitudini ridicate pentru investitori, cauzate de o revizuire a țintei de deficit pentru anul 2019, de la 2,76% la 4,4%. Recent, în luna ianuarie, Finanțele au anunțat că anul 2019 a fost închis cu un deficit chiar mai ridicat, de 4,6%. Ținta de deficit pentru anul acesta este de 3,6% din PIB.
Avansul dobânzilor a fost limitat, însă, de strategia Finanțelor de a apela temporar la rezerva de valută. Băncile și investitorii se așteptau ca statul să împrumute mai mult în decembrie, inclusiv în urma discuțiilor pe care oficialii Finanțelor le-au avut cu reprezentanți ai băncilor, dar, în final, statul a împrumutat mai puțin, iar diferența a luat-o din rezerva de valută, pe care a completat-o în ianuarie, când a luat cu împrumut de pe piețele externe 3 miliarde de euro.
Dacă dobânzile au crescut în noiembrie și decembrie, în ianuarie poate fi observată o calmare a costurilor de împrumut. De pe piața internă, statul a contractat, în prima lună a anului, 6 miliarde de lei, cu 1 miliard mai mult comparativ cu ceea ce planificase. Per total, Guvernul a împrumutat în luna ianuarie o sumă record, de circa 20,3 miliarde de lei, reprezentând aproape un sfert din finanțarea pe care a anunțat că vrea să o contracteze de la bănci și investitori pentru întreg anul 2020, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă.
CITEȘTE ȘI FOTO Alka - Prima companie privată amendată pentru reclame sexisteLegat de ieșirea pe piețele externe, Finanțele au anunțat recent că au obținut dobânzi foarte bune pentru împrumuturile totalizând 3 miliarde de euro. Astfel, emisiunea a fost realizată în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an, și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an.
Potrivit Ministerului Finanțelor, randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scăzut randament obținut vreodată de România pentru această maturitate.
Grafice evoluția dobânzilor pe piața internă. Noul Guvern PNL a fost instalat la 4 noiembrie
Date BNR. Maturitatea este exprimată în luni.
Evoluția dobânzilor în România, Polonia și Ungaria pentru titluri la 10 ani
România
Polonia
Ungaria