GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 24 iul 2023

Dobânzile la depozitele la termen au scăzut din nou în luna mai, pe fondul excesului ridicat de lichiditate din sectorul bancar și al scăderii perspectivelor de inflație. De cealaltă parte, unele credite au continuat să se scumpească. Cu ”înghețarea” IRCC la circa 6% și scăderea ROBOR în ultimele luni, mai este loc de alte creșteri de dobânzi? Când ar putea veni scăderile.

Până la începutul anului viitor, românii cu credite cu dobânzi variabile în funcție de IRCC vor avea ratele practic neschimbate, în condițiile în care referința pentru creditele în lei rămâne în buza a 6%. În cazul ROBOR la 3 luni, indice de referință pentru creditele acordate înainte de primăvara lui 2019, am văzut o scădere mai abruptă, de la circa 8% la finele toamnei anului trecut, până la 6,5% în iulie.

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția dobânzilor e determinată de excesul de lichiditate în sectorul bancar, care rămâne aproape de record, și de așteptările privind scăderea ratei inflației la un nivel de o singură cifră începând cu această vară.

Patru bănci au mers la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Patru bănci au mers la Primăria Capitalei

Pe de altă parte, scăderea dobânzilor e limitată de nivelul ratei cheie a Băncii Naționale a României, aflat la 7% începând cu ianuarie, și de cel al facilităților permanente. Băncile nu au motive să reducă consistent sub 6% dobânzile interbancare, cât este rata facilității de depozit este la 6%. În sus, limita de dobândă este de 8% la creditul Lombard, dar băncile nu au nevoie de astfel de resurse câtă vreme sunt foarte mulți bani în piață.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Băncile au continuat să ajusteze remunerarea depozitelor la condițiile de piață. Dobânda medie la depozitele noi la termen în lei a scăzut din nou în mai la 6,01%, cu 3 puncte de bază sub nivelul din luna precedentă.

VIDEO BNR are un nou director al Direcției de Stabilitate Financiară CITEȘTE ȘI VIDEO BNR are un nou director al Direcției de Stabilitate Financiară

Dobânda la depozitele populației a scăzut pentru a cincea lună la rând până la 6,6%, cu circa jumătate de punct procentual sub nivelul maxim atins în decembrie, în timp ce dobânda la depozitele firmelor a rămas stabilă la 5,8%.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Dobânda medie la depozitele în sold pare să fi atins punctul de inflexiune în aprilie și în mai avem prima scădere a ratei, la 6,51%, din ultimele 20 de luni.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

De notat că dobânzile la depozite rămân semnificativ sub rata curentă a inflației, de 10,6% în mai și 10,3% în iunie, dar și sub cea a inflației așteptate de BNR la 7,1% la finele anului.

Portugalia avertizează asupra efectelor economice ale noilor majorări de dobânzi de către BCE CITEȘTE ȘI Portugalia avertizează asupra efectelor economice ale noilor majorări de dobânzi de către BCE

Scumpiri mai mici la unele credite

Dobânda creditelor noi în lei a scăzut nesemnificativ, cu 1 punct de bază, la 9,78%. Important este că, pe medie, băncile nu au mai scumpit creditele, ba chiar le-au ieftinit în ultimele trei luni, față de vârful de 10,15% atins în februarie.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Pe de altă parte, pe componente, situația nu este unitară. Spre exemplu, în timp ce dobânda medie efectivă la creditele de consum a scăzut cu aproape 40 de puncte de bază la 13,24%, creditele ipotecare s-au scumpit din nou, cu 2 puncte de bază, al 8,44% - creștere mult mai lentă, care sugerează că scumpirile se apropie de vârf.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Desfăcută în două, în referință și marjă, dobânda la creditele ipotecare este în zona ofertelor curente din piață: IRCC, care este la aproape 6% (5,98%) și o marjă de circa 2,5 puncte procentuale.

Creditele în lei pentru firme s-au scumpit din nou în mai, la 9,3%, față de 9,14% în aprilie, revenind în apropierea nivelului din martie.

O firmă IT din Roșiori de Vede vrea să dezvolte o aplicație software pentru analiza sentimentelor din textele în limba română. Potențiali clienți: bănci, IFN-uri și fintech-uri ce dețin call-center-uri CITEȘTE ȘI O firmă IT din Roșiori de Vede vrea să dezvolte o aplicație software pentru analiza sentimentelor din textele în limba română. Potențiali clienți: bănci, IFN-uri și fintech-uri ce dețin call-center-uri

Diferența față de împrumuturile în euro a continuată însă să se îngusteze – dobânzile medii la euro cresc accelerat în ultima perioadă, pe fondul creșterii EURIBOR, și au sărit cu peste 30 de puncte de bază în mai la 5,85%. Dobânda medie la creditele în dolari, mai puțin populare, a rămas relativ neschimbată la 7,79% pe an.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Pentru creditele în lei în sold, dobânda medie a stagnat în mai la 9,38%. Creditele acordate populației pentru locuințe, cu scadența inițială peste 5 ani, aveau o dobândă de 8,26%, în scădere cu 2 puncte de bază față de aprilie. Stagnarea IRCC la nivelul de circa 6% și coborârea ROBOR la 3 luni în jurul a 6,5%, cum menționam mai sus, fac să nu mai existe surse imediate de creștere a dobânzilor la creditele ipotecare în derulare.

Dobânzile mari la lei au redus substanțial cererea eligibilă de credit, astfel că împrumuturile ipotecare pur noi au scăzut cu jumătate față de anul trecut.

VIDEO Doru Bulată, consilierul Președintelui Exim Banca Românească: Nivelul ratelor lunare să nu depășească 20-25% din venituri. Primele, bonusurile sau dividendele, care sunt temporare, trebuie excluse din calcul CITEȘTE ȘI VIDEO Doru Bulată, consilierul Președintelui Exim Banca Românească: Nivelul ratelor lunare să nu depășească 20-25% din venituri. Primele, bonusurile sau dividendele, care sunt temporare, trebuie excluse din calcul

În cazul creditelor pentru firme în derulare, dobânzile au scăzut cu 4 puncte de bază până la 9,39%, cu aproape 1 punct procentual sub nivelul maxim atins în noiembrie.

Marja netă de dobândă a băncilor se îmbunătățește, în contextul excesului de lichiditate. Marja pentru afacerile noi (calculată ca diferență între dobânda medie la credite și cea la depozite) a crescut cu 2 puncte de bază la 3,77% și a ajuns la un nivel dublu față de punctul de jos atins în septembrie anul trecut. Pe parcursul lui 2022, mai ales în contextul unui deficit de lichiditate înregistrat începând cu februarie și a unei inflații din ce în ce mai mari, băncile au crescut mai rapid dobânzile la depozite decât pe cele la credite. Situația s-a ajustat însă începând cu toamna anului trecut.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

În cazul afacerilor în sold, marjele nete, la 2,87%, sunt mai mici decât cele din prima jumătatea a lui 2022, dar sunt de așteptat să crească pe măsura reînnoirii bilanțului.

Încă o bancă obține suspendarea ordinului ANPC pentru recalcularea ratelor la credite. BRD câștigă la Curtea de Apel București, după Banca Transilvania la Cluj CITEȘTE ȘI Încă o bancă obține suspendarea ordinului ANPC pentru recalcularea ratelor la credite. BRD câștigă la Curtea de Apel București, după Banca Transilvania la Cluj

Calculată la piață, ca diferență dintre dobânda la creditele noi și ROBOR, marja netă este de 3,17%, cel mai ridicat nivel de după toamna lui 2021.

GRAFICE Dobânzile la depozite scad din nou. Ultimele creșteri de dobânzi la credite?

Creșterea marjelor, câtă vreme nu este însoțită de o creștere semnificativă a creditelor neperformante și/sau de o creștere a provizioanelor, va menține sau chiar va ridica profitabilitatea foarte bună a sectorului bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc