Ungaria și România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental, în T1

Ungaria și România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental, în T1
scris 21 iul 2023

Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2023 la 3,2% din PIB în zona euro și la 3% din PIB în Uniunea Europeană, iar Ungaria și România sunt țările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în UE și în zona euro o scădere a deficitelor, comparativ cu trimestrul patru din 2022, în urma reducerii cheltuielilor totale, precum și a creșterii PIB-ului nominal. Măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie au avut un impact puternic asupra finanțelor publice în semestrul doi din 2022 și în primul trimestru din 2023, iar majoritatea statelor membre UE continuă să înregistreze deficit guvernamental, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Marcel Ciolacu: Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu. TVA de 9% rămâne la mâncare, la medicamente. De ce la cluburi este 5% TVA? CITEȘTE ȘI VIDEO Marcel Ciolacu: Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu. TVA de 9% rămâne la mâncare, la medicamente. De ce la cluburi este 5% TVA?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primul trimestru din 2023, singurele state membre UE care înregistrau excedent guvernamental erau Irlanda (3,1%), Danemarca (3% din PIB) și Portugalia (2,8% din PIB).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (11,1% din PIB) și România (6% din PIB). România a înregistrat un deficit de 7,5% din PIB în trimestrul patru din 2022 și un deficit de 6,6% din PIB în primele trei luni din 2022.

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 45,4% din PIB în primul trimestru din 2023, o scădere de la 46,2% din PIB în precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,5% din PIB, o scădere comparativ cu 50,7% din PIB în trimestrul precedent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit guvernamental
eurostat