Creditele de consum au scăzut pe sold în octombrie, după o diminuare a volumului de noi împrumuturi acordate de bănci. Și soldul împrumuturilor pentru firme și-a temperat creșterea, după un an însă foarte bun.
Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare, produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.
Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.
Detalii AICI
Luna octombrie a venit cu o inflație ridicată, majorarea dobânzii cheie, pentru prima oară de la declanșarea epidemiei, și noi restricții după o creștere explozivă a îmbolnăvirilor de COVID-19.
Optimismul din economie a scăzut pentru a treia lună consecutiv în octombrie (deteriorarea a continuat și în noiembrie) și a ajuns sub media pe termen lung, mai ales pe fondul unui recul în sectorul serviciilor și în comerț.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, vânzările retail au fost slabe în luna octombrie, în scădere față de septembrie, mai ales pe segmentul nealimentar, unde au căzut cu 1,5%. În termeni anuali, avansul s-a comprimat de la 7,5% la 5,5%. În octombrie au fost introduse restricții pentru persoanele nevaccinate și fără certificate COVID-19, care nu au mai putut intra astfel în centrele comerciale.
În acest context, soldul creditului acordat populației și-a înjumătățit avansul lunar la 0,5%, la un sold total de circa 163,1 miliarde de lei. Dinamica anuală este în continuare una bună, de 9,4%, dar este așteptată să scadă, după ce, timp de trei luni consecutive deja, creditarea persoanelor fizice încetinește.
Datele mai slabe de consum sunt vizibile și în creditele de nevoi personale, care au scăzut pe sold pentru prima oară de la începutul anului. Căderea de 0,1% față de septembrie, la 62 de miliarde de lei, vine din rambursările de împrumuturi în valută, în timp ce componenta în lei a stagnat.
CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul webÎmprumuturile noi (inclusiv refinanțări) de consum au căzut la 2,1 miliarde de lei, cel mai mic nivel de după februarie (maximul de 2,9 miliarde de lei a fost atins în iulie) și au acoperit doar parțial rambursările sau plățile anticipate. Pe de altă parte, afacerile noi făcute de bănci pe creditarea pentru acoperirea nevoilor personale este încă într-o creștere de volum importantă în ultimele 12 luni: 26,4 miliarde de lei, cu 6,6 miliarde mai mult față de precedentele 12 luni.
Atât consumul, cât și creditele de consum ar trebui să arate date mai bune în noiembrie, când majoritatea companiilor dintre cele care au avut soldări au organizat campaniile de Black Friday.
Ritmul de creștere a soldului creditului pentru locuințe s-a domolit la 1% pe lună, până la un total de 98,7 miliarde de lei. Băncile au acordat împrumuturi noi pentru locuințe de 1,9 miliarde de lei în octombrie - în ușoară scădere față de septembrie, dar peste media anuală. Față de anul trecut soldul a crescut cu 13%.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileAfacerile noi în lei au crescut și pe acest segment cu 6,3 miliarde de lei în ultimele 12 luni la 20,5 miliarde de lei, împrumuturile noi în euro au rămas nesemnificative.
Creditele acordate societăților nefinanciare au crescut cu 1,1% față de septembrie la un sold de 143,3 miliarde de lei – avansul s-a înjumătățit față de septembrie, dar în general evoluția acestor împrumuturi e mai volatilă. Creditele noi în lei (inclusiv refinanțările) acordate firmelor s-au menținut la 3,7 miliarde de lei în octombrie, în timp ce cele în euro au crescut cu circa o zecime la 323 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI FOTO BNR lansează prima bancnotă doar cu chipul unei femeiFinanțarea firmelor a fost puternic susținută de stat prin garanții publice oferite băncilor în programul IMM Invest. Rulajele băncilor au crescut puternic în ultimele 12 luni față de precedentele 12, cu circa 9 miliarde de lei la 40,5 miliarde de lei.