Garanti Bank crește avansul la creditele imobiliare în euro

Garanti Bank crește avansul la creditele imobiliare în euro
scris 4 apr 2016

Garanti Bank România crește la 40% avansul la creditele imobiliare și de consum cu ipotecă în euro, dar păstrează aceleași condiții de avans pentru împrumuturile în lei, anunță banca într-un comunicat.

Garanti, subsidiară a grupului omonim turc, solicita clienților, până acum, un avans de cel puțin 25% din valoarea creditelor imobiliare în euro și a celor de consum cu ipotecă.

Urmărește-ne și pe Google News

“Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare în euro este de natură prudențială și vine în urma unei analize a pieței și a estimărilor aferente. Garanti Bank are un produs imobiliar foarte competitiv și vom continua să fim alături de clienții noștri pentru a le oferi cele mai bune soluții financiare, atât în lei, cât și în euro”, a declarat Ufuk Tandoğan, director executiv Garanti Bank.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații

Condițiile de accesare aferente creditelor în lei rămân neschimbate, atât în ceea ce privește avansul minim, cât și ponderea creditului în valoarea garanției, arată banca în comunicat.

Mai multe bănci au justificat creșterea avansului, în special la creditele în euro, de iminenta adoptarea a legii dării în plată, aflată în procedură de reexaminare în Parlament. Legea permite debitorilor persoane fizice să închidă creditul prin transferul proprietății asupra bunul ipotecat către bancă. BRD, Raiffeisen Bank, Bancpost și Banca Românească au crescut avansul la 35-40% pentru împrumuturile ipotecare în euro. Intesa SanPaolo, o bancă mică din sistem, a majorat cu cinci puncte avansul atât la creditele în lei cât și la cele în euro, la 20%, respectiv 30%.

În urmă cu o lună, Bogdan Neacșu, director general adjunct al Garanti Bank, responsabil pe partea de risc, declara că legea, prin faptul că nu deosebește pe cei care nu vor să plătească de cei care nu pot să plătească, generează hazard moral și nu va folosi celor în dificultate. Mai mult, românii vor avea mai greu acces la credite, pentru că băncile vor cere un avans mai mare, dacă nu sunt stabilite condițiile în care debitorii vor putea da casa înapoi.

Darea în plată: Comisia juridică intră marți în dezbaterile pe amendamente. Plafonul, Prima Casă și aplicarea la creditele în derulare, puncte esențiale CITEȘTE ȘI Darea în plată: Comisia juridică intră marți în dezbaterile pe amendamente. Plafonul, Prima Casă și aplicarea la creditele în derulare, puncte esențiale

Creditele imobiliare în euro au continuat să-și reducă soldul în ultimii ani, pe fondul rambursării sumelor de către debitori. Reorientarea programului Prima Casă exclusiv către împrumuturile în monedă națională a accelerat acest proces.

Nicio bancă, până în prezent, nu a renunțat la creditele Prima Casă, prin care statul acoperă jumătate din risc, în condițiile în care avansul solicitat clienților e de doar 5%.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing (marca sub care funcționează compania Motoractive IFN SA) și Garanti Credite de Consum (marca sub care funcționează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cea mai mare bancă din Turcia din punct de vedere al capitalizării bursiere. TGB este o bancă universală, cu peste 14 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
garanti bank
darea in plata
lege privind darea in plata