Lipsa de transparență a sistemului bancar a dus la scăderea acută a încrederii românilor în bănci, afirmă Gabriel Crețu, directorul companiei de brokeraj credite Adwisers. Băncile au reușit contraperformanța să facă și pierderi în ultimii ani și să-și atragă și antipatia publicului, spune Crețu.
Un român din 12 are încredere în bănci, față de unul din cinci în 2009, arată un studiu recent.
“Studiul m-a șocat (…) E ciudat că, deși s-au pierdut bani în sistemul bancar, până la urmă există și imaginea negativă. Am reușit să împușcăm doi iepuri din prima. Să nu fim nici pe profit, și atunci profitul ar fi justificat, poate, această imagine negativă, ci să fim pe pierdere”, a declarat Crețu, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
Crețu a plecat acum câțiva ani din sistemul bancar, după o experiență de mai bine de 10 ani la BCR și OTP Bank, pentru a forma propria firmă de brokeraj, care intermediază credite pentru companiile mici și mijlocii.
“Există această imagine a neîncrederii a omului de cealaltă parte a ghișeului, a mesei, pe care trebuie să o schimbăm”, spune el.
Dacă băncile se plâng de comportamentul dual al antreprenorilor, care există, spune Crețu, clienții se plâng că banca nu oferă înțelegere și transparență.
“Transparența lipsește în primul rând în relația bancă-client (…) Este, probabil, catalizatorul la ce se întâmplă la momentul acesta”, explică Crețu.
Funcția socială a băncilor este lăsată în spate de jocul cifrelor, crede el.
Deși băncile au cel mai pregătit personal din România, când vine vorba de nivelul studiilor, acesta este și cel mai dezangajat.
“La ora actuală, dacă întrebi studenții unde vor să se angajeze, greu să spună că într-o bancă (…) Pe vremea mea ne-am fi dat o mână să lucrăm într-o bancă”, arată Crețu.
“Status quo-ul actual arată că perspectivele sunt optimiste și oamenii vin la finanțare”, spune brokerul.
În activitatea de brokeraj, unele bănci acceptă să finanțeze, în timp ce altele refuză să acorde credite unei firme, invocând regulamente. Este, în fapt, o opțiune personală a managementului, implementată de angajați, explică Crețu.
Cristian Sporiș, vicepreședinte al Raiffeisen Bank, spune că, în ciuda lipsei de încredere în bănci, depozitele clienților cresc cu rate de două cifre.
“Nu-mi dau seama de un lucru, pe deoparte depozitele bancare cresc cu două cifre, pe de altă parte nu avem încredere în bănci”, spune Sporiș, și adaugă că la Raiffeisen depozitele au crescut cu o rată dublă față de cea a pieței, în ciuda dobânzilor mici.