Idea Bank confirmă că este în plin proces de transformare într-o bancă 100% digitală, prioritățile fiind creșterea echipei și construirea unei culturi digitale, cu lansarea unei platforme digitale.
Robert Anghel, până acum Director de Strategie și Dezvoltare de Business la ING Bank, este noul Vicepreședinte Executiv Business al băncii.
Preluarea atribuțiilor va începe după primirea aprobării Băncii Naționale a României pentru această poziție.
În urmă cu un an, Profit.ro anunța că, după ce raporta la nivel național 35 de unități, Idea Bank, care a fost achiziționată recent de Grupul Banca Transilvania, trece acum exclusiv la serviciile de internet banking. Instituția și-a notificat deja clienții că vor utiliza doar mijloace digitale.
Entitatea nu pierde marca – așa cum s-a întâmplat în cazurile Volksbank și Bancpost – dar aceasta nici nu va mai fi vizibilă pe străzile României. Planul Băncii Transilvania este să lanseze prima bancă 100% digitală Made In România, arăta Profit.ro.
Anterior, în 2017, Telekom Romania și Alior Bank (Polonia) au lansat Telekom Banking, cu servicii prin intermediul soluțiilor de internet și mobile banking, iar la începutul anului trecut Proft.ro a anunțat că grupul austriac Addiko Bank vrea să se extindă în sud-estul Europei, cu ținta de a deveni banca digitală lider din regiune.
„Salut! Rămâi clientul Idea Bank. Facem banking exclusiv online”, a fost mesajul scurt primit de clienții băncii în iunie anul trecut, la 1 an de când Grupul Banca Transilvania a anunțat achiziția instituției de credit cu capital polonez.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de CâciuSediile băncii sunt deja închise. „Recuzita” nu a fost mutată, marca bleu a Idea Bank este vizibilă, dar angajații nu mai sunt înăuntru și nicio activitate nu mai este în desfășurare. „Împinge. Bine ai venit la noi”, era mesajul rămas pe ușa unei agenții, care ar putea deruta românii ce ar dori să treacă pragul.
„Ne mândrim cu faptul că te vei putea bucura de serviciile «sucursalei de oriunde», adică vei avea la îndemână, oriunde te-ai afla și cât timp ai o conexiune stabilă la internet, toate serviciile unei bănci digitale”, erau notificați clienții băncii mutată acum în oline.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de BitcoinConceptul era promovat și prin afișaje pe unitățile părăsite ale Idea Bank: „Pregătim sucursala ta de oriunde! Go digital!”
Banca Transilvania a anunțat achiziția Idea Bank la începutul lunii iunie a anului 2021, a obținut în secvență scurtă, la începutul toamnei avizele Băncii Naționale a României și ale Consiliului Concurenței, iar deja la sfârșitul lunii octombrie 2021 anunța încheierea tranzacției, mesajul public indicând încă de pe atunci că Idea Bank va deveni un hub de digital banking.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitoriAcum, clienții sunt invitați să folosească serviciile platformei de internet banking Idea myBank, unde poate fi efectuată plata ratelor la creditele contractate în trecut sau pot fi introduse ordine de plăți. Alte mijloace de plăți moderne sunt explicate pe portalul Idea Bank. Cardurile emise de instituția de credit sunt active și de pe ele în aceste zile se pot face plăți.
„Închidem aici, dar rămânem deschiși online non-stop”, era mesajul tipărit și amplasat în geamul unei unități abandonate în acest iunie, la un an de la anunțul intenției de preluare a Băncii Transilvania.
În noiembrie 2020 proprietarii Idea Bank de la Getin Holding au mandatat banca Rothschild pentru găsirea unui cumpărător. Interesați de tranzacție au fost cei de la Banca Transilvania, care au achiziționat în proces și celelalte 2 entități ale grupului polonez, respectiv Idea Leasing IFN SA și Idea Broker de Asigurare SRL.
Cel mai mare grup financiar din România preia acum total frâiele, iar trimiterea Idea Bank în virtual se suprapune la precizie de zile cu numirea în calitate de nou director general a Gabrielei Nistor. Aceasta a fost anterior director general adjunct la Banca Transilvania, cu responsabilități în aria de retail banking și rețea în cadrul instituției de credit.
CITEȘTE ȘI Undă verde: Dan Ostahie, care deține Altex, preia controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNRIdea Bank a venit ca o investiție poloneză la cumpăna anilor 2014 și 2015 prin preluarea de Getin Holding a Romanian International Bank (RIB) și a rupt peisajul crispat de șocul financiar din 2008-2011, cu imagine de oligopol înghețat în rândul publicului românesc. Entitatea a căutat să își facă loc pe piață prin avantaje competitive față de băncile românești, unul dintre acestea fiind capacitatea de a acorda credite într-un plafon de îndatorare mai ridicat decât cel al pieței locale.
Idea Bank s-a finanțat inclusiv prin intermediul Bursei de Valori București, unde încă are tranzacționabilă pe piața AeRO o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane euro și care va fi scadentă decembrie 2024 (IDB24E). La ultimele rezultate anuale auditate, banca avea active de 2,70 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Banca centrală a Ungariei a luat prin surprindere analiștii cu o nouă majorare de dobândă, după ce forintul a scăzut la un minim recordInstituția de credit cumpărată de Banca Transilvania are un sediu central pe strada Dimitrie Pompeiu din cartierul bucureștean Pipera, dar în interacțiunea cu publicul se mută pe internet. Unitățile vor fi eliberate pe măsură ce își vor găsi noi locatari.
Pentru rambursări anticipate și alte operațiuni, mesajul Idea Bank indică un telefon de la un contact center cu disponibilitate 24 de ore din 24 și o adresă de e-mail. „Ne vedem în online!”, conchid reprezentanții băncii.