Consiliul Patronatelor Bancare din România și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci au semnat un acord pentru pregătirea angajaților în domeniul digitalizării prin cursuri online plătite de bănci.
Băncile din CPBR - Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank – au încheiat un acord cu sindicatele și vor să-și educe angajații în domeniul digital și le oferă gratuit cursuri online cu scopul de a-i pregăti pentru societatea digitală.
Este vorba despre un pachet de 500 de cursuri, dintre care jumătate disponibile în limba engleză, cu scopul deprinderii de abilități digitale, colaborarea pe canale digitale și dobândirea de abilități pentru folosirea mai facilă a instrumentelor puse la dispoziție de angajator clienților din perspectiva digitală.
Cele cinci bănci membre acoperă circa 25.000 de salariați, adică aproape jumătate din cei 53.000 de lucrători în domeniu.
Angajații nu au obligația să participe la aceste cursuri, dar le vor putea accesa de pe sistemele băncilor, chiar și în orele de program, în funcție de cum stabilește fiecare bancă în parte.
Cursurile sunt furnizate de The e-learning company, reprezentantul din România al americanilor de la Skillsoft.
Programul are durata de un an și va fi lansat la finele lunii martie din 2020, iar investiția din partea băncilor este de ordinul sutelor de mii de euro, potrivit reprezentanților CPBR, care nu au oferit o cifră mai exactă invocând confidențialitatea contractului cu furnizorul.
Digitalizarea serviciilor financiare este unul dintre principalele motive pentru care în bănci lucrează din ce în ce mai puțin angajați, iar criza financiară și economică a accelerat acest proces.
Băncile își reduc prezența fizică și se retrag în serviciile digitale, iar sindicaliștii sunt îngrijorați că angajații vor fi înlocuiți cu roboți.
În România au fost tăiate 18.000 de posturi, circa un sfert, în sectorul bancar și au fost închise 2.200 de unități, circa o treime, între 2008 și 2018.
Pe de altă parte, cu doar 29% din totalul populației între 16 și 74 de ani cu competențe digitale de bază sau peste, România era la coada clasamentului european în 2017, alături de Bulgaria, sub media UE de 57%.
Nici la utilizarea internet banking-ului România nu stătea mai bine, doar 7% din populație accesând astfel de servicii, față de o medie a UE de 51% și de rate de peste 80% în țări precum Danemarca, Olanda, Finlanda, Suedia și Estonia.
Băncile membre CPBR au semnat, la finele anului trecut, și un contract colectiv de muncă cu sindicatele prin care s-au angajat la un salariu minim brut de 2.500 de lei, ajutoare financiare și zile libere pentru evenimente speciale.