Florin Georgescu: Nu e nevoie de multe mere stricate pentru a strica tot coșul

Florin Georgescu: Nu e nevoie de multe mere stricate pentru a strica tot coșul

Sursa foto: Agerpres

scris 21 oct 2015

Costurile conformității bancare cu legislația au crescut puternic în ultimii ani, din cauza unor încălcări grave la bănci de talie mondială, care s-au soldat cu sancțiuni de ordinul miliardelor de dolari sau de euro, afectând încrederea publicului și stabilitatea financiară. Pentru viitor, simpla aplicare a legilor nu mai e suficientă, noul standard fiind buna conformare, și în spiritul reglementărilor, nu doar în litera lor, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR.

"În sistemul bancar, nu e nevoie de multe mere stricate pentru a strica tot coșul", a arătat Georgescu la o conferința pe tema conformității bancare organizată de Institutul Bancar Român, împreună cu Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Verificarea conformității cu legislația a produselor dezvoltate și a oricăror proceduri derulate de bănci în relația cu clienții se face în prezent la nivelul fiecărei bănci. În trecut, supravegherea băncilor centrale se făcea pe bază de control al conformității, însă modelul, care presupunea verificarea punctuală a modului în care sunt respectate regulile prudențiale și normele de contabilitate, prin analizarea unui mare număr de tranzacții individuale, a fost înlocuit cu evaluarea în funcție de riscuri, pentru a ține pasul cu credterea gradului de intermediere bancară, în condițiile resurselor umane limitate de care dispun autoritățile de supraveghere bancară.

"Multe grupuri bancare a trebuit să facă restructurări masive pentru a rămâne în piață, costurile conformității crescând din cauza unor încălcări grave la bănci de talie mondială. Experiența arată că eșecul conformității cu reglementările afectează încrederea publicului în sistemul bancar și stabilitatea financiară", spune prim-viceguvernatorul BNR.

"Presiunea reglementărilor crește, în timp ce consecințele pentru neconformare devin tot mai severe", a arătat, la aceeași conferință, Jonathan Charles Locke, vicepreședinte executiv risc la BCR. El a amintit sancțiunile uriașe suportate de giganți financiari precum HSBC (1,9 miliarde lire sterline pentru deficiențe în controlul activităților de spălare a banilor), JPMorgan, Barclays sau Deutsche Bank, dar și amenzi foarte recente, precum cea de un miliard de dolari pe care Credit Agricole a acceptat să o plătească autorităților americane pentru a scăpa de acuzațiile de încălcare a embargoului impus Iranului și altor state.

Când conformitatea produselor și operațiunilor bancare cu legislația eșuează, consecințele pot fi severe nu doar pentru reputația în fața clienților, ci și pentru integritatea propriei activități și  viabilitatea acesteia pe termen lung, a arătat prim-viceguvernatorul BNR. Florin Georgescu spune că noul standard este buna conformare, nu doar simpla conformare: "Simpla aplicare a regulilor nu mai e suficientă, trebuie să existe o bună conformare, și în spiritul reglementărilor, nu doar în litera lor".

O nouă directivă va înăspri standardele de raportare pentru companiile importante din UE, impactul cerințelor de conformitate pentru sistemul bancar fiind puternic. Directiva se va aplica din ianuarie 2017, însă trebuie transpusă și în legislația românească până la jumătatea anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
florin georgescu
bnr
asociatia romana a bancilor