Bancherul rus Igor Kim, printr-o bancă deținută în Cehia, dar și Bank of Cyprus, Patria Bank și mai multe fonduri de investiții au depus scrisori de interes pentru preluarea Marfin Bank, a 22-a bancă după active din România. Aceasta este vândută de acționarul majoritar, Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, care a intrat în lichidare din 2013, după criza sistemului bancar cipriot.
Cyprus Popular Bank Public Co Ltd a primit șase scrisori de interes pentru vânzarea Marfin Bank România. Între acestea, trei bănci - Patria Bank, Bank of Cyprus și Expobank CZ, bancă din Cehia deținută de instituția omonimă din Rusia a omului de afaceri Igor Kim - și fondurile de investiții Argo Capital Management Limited, consorțiul format din Duet Private Equity Limited și Barniveld Enterprises Ltd și cel format din SSIF IEBA Trust SA și DD Partners.
Cyprus Popular Bank, aflată în administrare specială, este în faza de evaluare și va selecta candidații care se pot califica pentru următorul pas al vânzării Marfin Bank România, cel la ofertelor indicative. Cyprus Popular Bank (cunoscută sub numele Laiki), a doua cea mai mare bancă din Cipru până la criza din 2012-2013, a fost împărțită în două de statul cipriot în 2013, după un bailout. Activele bune au fost mutate la Bank of Cyprus și cele rele au intrat în lichidare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finele anului 2015, Marfin Bank avea active de aproape 2,2 miliarde de lei și o cotă de piață de circa 0,6% și fonduri proprii de 261 de milioane de lei.
Cine sunt ofertanții
Pentru achiziția Marfin, curios este interesul Bank of Cyprus, prezentă în România printr-o sucursală, în condițiile în care banca cipriotă își lichidează majoritatea operațiunilor din străinătate, iar mare parte din depozitele și creditele acordate în România au fost preluate chiar de către Marfin Bank, pe care acum vrea să o preia.
În timpul crizei sistemului bancar cipriot din 2013, conturile deponenților români la Bank of Cyprus au fost înghețate pentru câteva săptămâni. În acele din urmă, Marfin Bank România a preluat de la Bank of Cyprus credite de 82 de milioane de euro și depozite de 77 de milioane de euro, soluție care a scăpat atunci deponenții sucursalei din România de hair-cut-ul de 40% impus pentru depozitele băncii cipriote . Bank of Cyprus a continuat să scadă afacerile pe România și a vândut, cu 95 de milioane de euro, către austriecii de la Strabag, expunerea pe Hotelul Marriott (acțiuni și credite) și cu 82 de milioane de euro cota de 10% din Banca Transilvania.
Expunerea băncii pe România a scăzut de la aproape 500 de milioane de euro la circa 200 de milioane de euro, potrivit raportului anual pe 2016 în care menționează că strategia grupului este să închidă afacerile din România în cursul acestui an, în condițiile în care banca a rămas cu o singură unitate deschisă. Afacerile rămase vor fi transferate către alte firme din cadrul grupului, mai menționează raportul.
Grupul are active de 22,2 miliarde de euro și o rată a expunerilor neperformante foarte ridicată, de 55%, pe care vrea să o reducă pe termen mediu la sub 30%. Totodată, rata de adecvare a capitalului este de 14,6%, față de ținta de 15%. Pe de altă parte, Bank of Cyprus a rambursat banii primiți din finanțarea de urgență de la Banca Centrală.
Expobank CZ este o bancă cehească, deținută de omul de afaceri rus Igor Kim, care mai deține și Expobanka în Rusia și despre care presa a scris că este un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Expobank a cumpărat, la începutul acestui an, Marfin Bank Serbia, pentru o sumă ce nu a fost dezvăluită, oferta fiind acceptată de Cyprus Popular Bank, cea care vinde acum și acțiunile la Marfin Bank România. Igor Kim a cumpărat o serie de bănci în Rusia după criza din 2008, inclusiv afacerile locale ale Barclays, WestLB, Morgan Stanley și Santander și apoi a început să se extindă în Europa Centrală și de Est.
După intrarea României în Uniunea Europeană, nicio bancă din Rusia nu a avut acces pe piața bancară locală. Chiar și tranzacția prin care Sberbank a preluat portofoliul băncii austriece Volksbank a exclus filiala din România, care a fost ulterior cumpărată de Banca Transilvania. Înainte de aderarea la UE, investitorii ruși care preluaseră, în 2003, Banca Unirea de la Banca Populară Română (printr-o firmă înregistrată în Elveția), transformând-o în Nova Bank, și-au văzut licența bancară retrasă în 2006 de BNR, după ce din 2005 banca le fusese băgată oricum în administrare specială, cu interdicție de a atrage depozite.
Expobank face, însă, acum ofertă pentru Marfin prin filiala din Cehia, supravegheată de autorități din Uniunea Europeană. Acționar majoritar al Expobank Cehia este, din decembrie 2014, bancherul rus Igor Kim, care a reușit să mai pună astfel un picior de pod pe piața bancară din UE, preluând o bancă numită anterior LBBV Bank, apoi BAWAG Cehai. Kim deține, din 2012, și în Letonia o bancă, fosta LTB Bank, cumpărată de bancherul rus de la MDM Bank și redenumită Expobank Letonia. Potrivit presei ruse, Kim ia în calcul o fuziune prin absorbirea băncii din Letonia de către cea din Cehia.
Argo Capital Management Limited, al treilea ofertant pentru Marfin România, este subsidiara din Marea Britanie a Argo Group Limited, companie listată pe piața alternativă Bursei de la Londra și înregistrată în Insula Man. Pachetul majoritar de acțiuni al companiei mamă este deținut de o companie privată britanică (Lynchwood Nominees Limited 2006420 Acct). Grupul avea active de 21 de milioane de dolari și capital de 20 de milioane de dolari la finele lui 2016, potrivit raportului anual. Cele trei fonduri administrare de Argo aveau active în administrare de 110 milioane de dolari la finele anului trecut.
Grupul este activ în România pe piața imobiliară comercială prin Argo Real Estate Opportunities Fund, cu investiții în ERA Shopping Park Iași și Oradea și Shopping City Suceava.
Anul trecut, Argo a vândut Shopping City Sibiu cu 100 de milioane de euro către sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI), cel mai mare investitor în piața imobiliară din România.
Argo a fost înființată în 2000 de Andreas Rialas (în prezent director de investiții), care a lucrat anterior pentru Deutsche Bank. Fratele său, Kyriakos Rialas, este director executiv, cu experiență în banking la Emporiki Bank și Bank of Cyprus. David Fisher este director ne-executiv și mai lucrează, în paralel pentru fondul de investiții rusesc Da Vinci Capital și pentru fondul de investiții polonez Innova Capital, cu investiții în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Fisher a lucrat alături de Horia Manda, în anii ‘90 la Romanian-American Enterprise Fund, aflat în administrarea Axxess Capital.
Manda este managing partner al Axxess Capital, care administrează Emerging Europe Accession Fund (EEAF), proprietarul Patria Bank.
Patria Bank, un alt ofertant pentru Marfin Bank România, a preluat anul trecut Banca Comercială Carpatica de la omul de afaceri Ilie Carabulea și este în proces de fuziune, care se va realiza pe 1 mai.
După fuziune, banca va fi prezentă în 73 de orașe la nivel național, prin 111 sucursale, are peste 240.000 clienți și active de 3,8 miliarde de lei, potrivit ultimelor cifre comunicate.
Principalii investitori în EEAF sunt Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții, Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).
Duet Private Equity Limited este parte a Duet Group, cu sediul la Londra, care administrează fonduri de capital și de hedging și are active totale în administrare de 4,4 miliarde de dolari. Barniveld Enterprises Ltd este o societate privată, înregistrată în Cipru.
SSIF IEBA Trust SA este o societate de brokeraj la Bursa de Valori București, fondată în 2003 de către grecul Panagiotis Diamantis, care în prezent ocupă funcția de președinte al Directoratului. DD Partners este o companie cu sediul în Zurich, condusă de un alt grec, Dimitrios Dimitriadis.
Vânzarea pachetului de acțiuni la Marfin Bank trebuie să obțină și aprobarea Băncii Naționale a României.