Garanti BBVA discută cu OTP Bank vânzarea băncii din România, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse din piața bancară. O fuziune prin absorbție ar duce OTP la o cotă de piață de aproape 5%, pe locul 8 după active, în spatele CEC Bank.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
OTP Bank, locul 9 în topul băncilor după active, a început procesul de due diligence cu Garanti, locul 10 în sistem, anul trecut, au arătat sursele Profit.ro.
Garanti România este controlată de Garanti BBVA Turcia printr-o companie din Olanda. Banca din Turcia este deținută în proporție de 49,85% de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai bogat israelian își reactivează investițiile imobiliare din România, lângă Ion ȚiriacContactați de Profit.ro, reprezentanții Garanti au declarat că politica BBVA este să nu ofere nicio poziție privind zvonurile sau sursele din piață, în timp ce reprezentanții OTP nu au confirmat și nici nu au infirmat direct informațiile Profit.ro.
"OTP Bank Romania este interesată să se extindă pe piața locală prin creștere organică, rămânând deschisă achizițiilor. Dacă apar astfel de oportunități, le vom analiza", au transmis reprezentanții OTP.
OTP Bank România face parte din grupul ungar OTP, cu afaceri în Europa Centrală și de Est, regiune unde a dus o politică agresivă de extindere în perioada de după criză. OTP România a achiziționat subsidiara portughezilor de la Millennium Bank în 2015 și a încercat să cumpere și Banca Românească de la grupul elen NBG, însă nu a primit acordul Băncii Naționale a României, refuz anunțat în premieră de Profit.ro.
Pe de altă parte, Grupul Garanti, la care BBVA este cel mai important acționar din 2015, are o prezență redusă în afara Turciei, cu subsidiare în Olanda și România și sucursale în Cipru și Malta. În 2019, BBVA a reunit sub acest acronim companiile din grup. Garanti a devenit Garanti BBVA, inclusiv subsidiara din România – numele legal nu a fost însă schimbat.
Garanti Bank avea active de 10,26 miliarde de lei la finele lui 2018 și o cotă de piață de 2,27%, în timp ce OTP avea active de 11,06 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,45%. O eventuală fuziune între cele două bănci ar duce la o cotă de piață mai mare decât aceea a Alpha Bank, locul 8 după active, dar sub cea a CEC Bank (locul 7, cu 6,5% din piață).
Acționarul Garanti România nu este presat de pierdere să vândă banca, având în vedere că aceasta a raportat profit în fiecare an între 2013 și 2018 cu excepția anului 2016. Pe de altă parte, profitabilitatea rămâne sub media pieței, randamentul capitalurilor fiind de circa 11% în 2017 și 9% în 2018, comparativ cu un nivel mediu al ROE de aproape 13%, respectiv 15%.
Sursa date: Raportări Ministerul Finanțelor
La jumătatea anului trecut, Garanti raporta un profit de aproape 78 de milioane de lei, cu 20% peste cel din perioada similară din 2018. Volumul total al creditelor în bilanțul băncii era de 7,19 miliarde de lei.
OTP a raportat o creștere activelor de circa 23% la jumătate lui 2019 față de anul anterior la 12,3 miliarde de lei. Volumul total al creditelor acordate a crescut cu 11% în iunie 2019 față de decembrie 2018, la 9,3 miliarde de lei, față de un avans de 3,4% la nivelul sistemului bancar.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în RomâniaProfitul net al OTP a crescut cu 164% la 53,6 milioane de lei în semestrul 1 din 2019 comparativ cu primele șase luni din 2018. Randamentul capitalurilor a crescut de la 5,6% la 9,1%, însă rămâne, de asemenea, sub media sistemului bancar. Totodată, OTP încă are de recuperat pierderi din anii anteriori, banca revenind pe profit abia în 2016.
În ultimii ani au fost încheiate mai multe fuziuni, precum Banca Transilvania-Bancpost, Patria Bank-Carpatica, în timp ce fuziunea First Bank-Leumi Bank este pe cale de a fi finalizată. Totodată, banca de stat Eximbank a primit acceptul BNR pentru achiziția Băncii Românești, care ar trebui să fie finalizată la finele lunii ianuarie.