Bolivia contestă dominația dolarului la nivel global, prin utilizarea de yeni chinezești și ruble rusești

Bolivia contestă dominația dolarului la nivel global, prin utilizarea de yeni chinezești și ruble rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2023

Guvernul Boliviei este hotărât să reducă dependența de dolarul american pentru comerțul exterior, în schimb apelând la yuanul chinezesc, au declarat oficialii, pe măsură ce sprijinul Americii Latine pentru monedele alternative crește.

Ministrul Economiei, Marcelo Muntenegru, a declarat în această săptămână că țara urmează ”un model la nivelul comerțului internațional care generează o creștere progresivă a utilizării yuanului în comerțul exterior”, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Bolivia s-a confruntat cu luni de zile de deficit sever de dolari, cauzat parțial de scăderea producției de gaze naturale, un export național cheie.

Rezervele nete de valută străină au scăzut la aproximativ 4 miliarde de dolari, de la un vârf de 15 miliarde de dolari în 2014, presând finanțele statului și amenințând sistemul de fixare a monedei Boliviei cu dolarul.

"China a devenit cel mai mare exportator din lume. Și în ce monedă ar dori un mare exportator să primească tot ce produce? Nu în dolari, ci în propria sa monedă", a spus Muntenegru.

Prin intermediul băncii de stat boliviane, Banco Union, importatorii și exportatorii pot tranzacționa cu yuani din februarie și cu rubla rusă din martie, au declarat oficialii băncii.

Tranzacțiile financiare în valoare de 278 de milioane de yuani chinezești (38,7 milioane de dolari) au reprezentat 10% din comerțul exterior al Boliviei în perioada mai până în iulie, a spus Muntenegru.

Ambasadorul Rusiei în Bolivia, Mikhail Ledenev, a declarat că tranzacțiile dintre Banco Union și Gazprombank din Rusia facilitează ”activitatea companiilor rusești pe piață”, în ciuda sancțiunilor economice impuse Moscovei de către națiunile occidentale, începând cu 2022.

China și Rusia își intensifică investițiile pentru a dezvolta resursele de litiu uriașe, dar în mare parte neexploatate ale Boliviei, pentru a satisface cererea în creștere pentru metalul folosit pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice.

La începutul acestui an au fost semnate trei contracte pentru litiu cu două firme chineze și una rusă, acestea angajându-se să investească un total de 2,8 miliarde de dolari, care ar putea fi făcute parțial în yuani, a spus Muntenegru.

Moneda chineză ar putea fi folosită și pentru a achita împrumuturile restante ale guvernului din partea Beijingului și pentru a îmbunătăți integrarea comercială între țările din America Latină, a adăugat ministrul.

Brazilia și Argentina au facilitat, de asemenea, comerțul în yuani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bolivia
dolar
yuan