Draghi: BCE va suplimenta măsurile de relaxare cantitativă, dacă situația macroeconomică o va impune

Draghi: BCE va suplimenta măsurile de relaxare cantitativă, dacă situația macroeconomică o va impune

Foto: BCE

scris 23 sep 2015

Banca Centrală Europeană (BCE) a reiterat miercuri disponibilitatea instituției privind o posibilă prelungire a achizițiilor de active din zona euro dincolo de termenul stabilit inițial pentru încheierea programului, în septembrie 2016, însă o decizie va fi luată după evaluarea impactului asupra inflației generat de încetinirea creșterii economice în statele emergente, de scăderea prețului petrolului și de recentele turbulențe din piețele financiare, a declarat președintele BCE, Mario Draghi.

"Este nevoie de mai mult timp pentru a stabili dacă încetinirea creșterii economice din piețele emergente este temporară sau permanentă, precum și pentru a analiza forțele care au dus la scăderea prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale și la episoadele de turbulență financiară severă din ultima perioadă", a spus Draghi într-un discurs susținut în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Draghi, BCE nu va ezita să acționeze dacă prognoza privind evoluția inflației pe termen mediu din zona euro se va deteriora peste așteptări ca urmare a încetinirii recuperării economice din regiune.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Programul de cumpărare a activelor este suficient de flexibil. Astfel, dacă va fi necesar un nou impuls pe partea de politică monetară, vom ajusta mărimea, structura și durata programului", a spus Draghi.

Președintele BCE apreciază că inflația din zona euro se va menține la un nivel scăzut o perioadă mai îndelungată decât se estimase inițial, iar primele semne de creștere sunt așteptate abia spre finalul anului.

În ceea ce privește rata dobânzii de politică monetară, BCE monitorizează îndeaproape riscurile pe care dobânzile scăzute le-ar putea avea asupra stabilității financiare, iar dacă aceste riscuri se vor materializa, banca va recurge la măsuri de politică macroprudențială pentru a le combate, și nu la instrumentele de politică monetară, a adăugat Draghi.

BCE a început în martie un program în valoare totală de 1.100 miliarde de euro pentru suplimentarea lichidităților din zona euro, prin care instituția bancară tipărește bani pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale și alte active din regiune. Măsurile de relaxare cantitativă sunt prevăzute să se încheie în septembrie anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
draghi
bce
relaxare cantitativa
achizitii active
inflatie