Debitorii mai au 1 săptămână să aplice pentru suspendarea ratelor la bănci. Cererile de amânare în baza OUG 37 trebuie însă depuse peste oferta băncilor

Debitorii mai au 1 săptămână să aplice pentru suspendarea ratelor la bănci. Cererile de amânare în baza OUG 37 trebuie însă depuse peste oferta băncilor
scris 6 mai 2020

Pe 14 mai expiră termenul din Ordonanța de Urgență 37/2020 până la care debitorii pot trimite solicitarea de suspendare a ratelor la credite. Debitorii care au beneficiat deja de ofertele băncilor pot depune o cerere suplimentară pentru amânarea ratelor până la finele anului în baza Ordonanței dacă au nevoie de păsuire pe o perioadă mai mare.

Băncile mari au lansat oferte proprii pentru debitorii cu probleme financiare sau logistice la plata ratelor încă de la jumătatea lunii martie, imediat după instituirea stării de urgență. Guvernul a venit apoi cu propriul moratoriu pentru debitori, aplicabil de la finele lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, prin care statul garantează dobânzile amânate pentru creditele ipotecare acordate persoanelor fizice, precizează că debitorii trebuie să depună noi cereri în acord cu OUG 37 dacă vor să beneficieze de amânarea ratelor în temeiul Ordonanței – pentru o perioadă de până la 9 luni/până la finele acestui an.

Orban anunță - Unele magazine din mall-uri vor fi totuși deschise CITEȘTE ȘI Orban anunță - Unele magazine din mall-uri vor fi totuși deschise

Termenul limită prevăzut în Ordonanță pentru depunerea cererii la bancă este 14 martie inclusiv, dată la care expiră și starea de urgență. Băncile au apoi termen de două săptămâni să trimită înapoi clientului un răspuns.

“Precizam că mai multe instituții de credit au informat în mod corect clienții care au depus solicitări înainte de intrarea în vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare fața de ofertele băncilor, va fi nevoie de o nouă cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai. În cazul în care acești clienți nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obține amânări la plata ratelor doar pentru scadențele pe care le-au oferit băncile înainte de apariția OUG 37/2020”, arată FNGCIMM.

Debitorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a se încadra în criteriile OUG 37, printre care cele mai importante sunt ca împrumuturile să nu fi fost restante înainte de 16 martie și ca veniturile debitorilor să fi fost afectate astfel încât să nu mai ajungă pentru rambursarea ratelor ca urmare a pandemiei COVID 19 și a efectelor sale – șomaj, reducerea salariilor, carantină forțată, boală.

Ratele amânate vor fi plătite după expirarea perioadei de suspendare. Plățile vor fi mai mari, urmare a faptului că trebuie rambursate și dobânzile cumulate, nu numai ratele de capital. Nu vor fi plătite însă comisioanele. Ordonanța a fost modificată în Parlament astfel încât debitorii n-ar mai plăti niciun cost legat de reeșalonare, însă prevederile sunt contestate la Curtea Constituțională.

Ofertele băncilor sunt mai avantajoase decât prevederile Guvernului în cazul unor bănci, însă mai reduse ca termen de aplicare – în general până la 3 luni. Unii creditori (Banca Transilvania sau BCR) au anunțat că vor menține și ofertele proprii deschise pentru cei care nu se încadrează în criteriile OUG 37, în timp ce ale bănci, precum ING, n-au mai aplicat deloc oferta proprie, îndrumând clienții să depună cereri noi de suspendare a ratelor în acord cu Ordonanța.

Unul din șase români cu credite ceruse suspendarea ratelor până pe 24 aprilie -  circa 260.000 clienți persoane fizice și până în 10.000 de companii depuseseră solicitări.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
covid-19