Darea în plată: Comisia Juridică a votat pentru excluderea programului Prima Casă și majorarea plafonului la 250.000 de euro

Darea în plată: Comisia Juridică a votat pentru excluderea programului Prima Casă și majorarea plafonului la 250.000 de euro
scris 5 apr 2016

Comisia a votat ca programul Prima Casă să fie exclus din legea dării în plată. Totodată, parlamentarii au votat și pentru majorarea plafonului legii la 250.000 de euro, de la 150.000 de euro, și pentru includerea creditelor de consum cu ipotecă și a celor contractate cu scopul de a construi o locuință.

UPDATE: 14:30 Comisia Juridică a adoptat în unanimitate raportul privind legea dării în plată cu amendamente.

Urmărește-ne și pe Google News

"Art.1 alin 4  prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul Prima Casă aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare", se arată în textul care a primit 11 voturi pentru și 6 abțineri de la deputații juriști.

Reprezentanții BNR, ai băncilor comerciale și ai Ministerului Finanțelor, care au avut, de altfel, intervenții limitate în dezbatere, s-au declarat de acord cu excluderea programului Prima Casă.

Inițiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a propus ca legea să includă și acest tip de credite, cu mențiunea că garanția statului este plătită, însă amendamentul nu a mai fost votat.

De asemenea, deputații juriști au votat, în unanimitate, și pentru majorarea plafonului creditului care poate fi dat în plată, de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.

"Cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depășea echivalentul în lei a 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit", se arată în amendamentul votat de deputați, inserat la articolul în care sunt stipulate condițiile în care debitorii pot da în plată.

OTP Bank: 60% dintre clienții cu credite în franci elvețieni au acceptat oferta de conversie CITEȘTE ȘI OTP Bank: 60% dintre clienții cu credite în franci elvețieni au acceptat oferta de conversie

Totodată, deputații au votat și o definiție mai cuprinzătoare, care să prindă toate tipurile de credite garantate cu o locuință, dar care să excludă creditele garantate cu terenuri, dacă aceastea nu au fost achziționate în vederea construirii unei locuințe, sau spațiile comerciale.

"Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuință", se arată în amendamentul votat în unanimitate.

Florin Georgescu, viceguvernator al Băncii Naționale, a spus deputaților că din acest amendament "trebuie să nu se înțeleagă că garanția înseamnă și altceva decât o locuință", însă a fost asigurat de președintele comisiei, Bogdan Ciucă (ALDE), că îi vizează doar pe cei care au luat terenuri pentru a-și construi o casă pe acest amplasament, iar prezența plafonului de 250.000 de euro este o garanție că nu sunt incluși speculatorii imobiliari.

Darea în plată: Comisia Juridică a votat pentru excluderea programului Prima Casă și majorarea plafonului la 250.000 de euro

Deputații au votat și un amendament care îi exclude pe cei care au comis fraude în legătură cu creditul care urmează a fi dat în plată.

"Consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care s-a solicitat aplicarea prezentei legi", se arată în amendament.

Deputații au votat și textul adoptat de Senat, prin au dreptul să ceară în instanță stingerea creanți și de către cei care au pierdut bunul în procedura de executare silită.

Vicegurvernatorul Bogdan Olteanu a avertizat că "prin acest amendament se introduce un risc de neconstituționalitate", pentru că excede cadrului cererii de reexaminare, iar reprezentații Asociației Române a Băncilor au spus că acest amedament introduce o iertare de datorii, nu o dare în plată. Avocatul Gheorghe Piperea, autor al textului, spune că așa vor fi protejați și cei care au avut "ghinionul" să fie executați înainte de adoptarea legii.

Legea se va aplica și creditelor în derulare.

Un alt amendament, formulat de deputatul UDMR Mate Andras Levente prevede ca cei care au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune în legătură cu creditul să nu poată da în plată.

"Consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care s-a solicitat aplicarea prezentei legi", se arată în amendamentul votat de Comisie.

În forma propusă inițial de deputați, singurele infracțiuni menționate care decădeau consumatorul din acest drept erau cele de plăți și transferuri frauduloase. Levente a explicat colegilor deputați că există mai multe infracțiuni pe care un debitor le poate face în legătură cu creditele, precum cea de fals sau uz de fals. Deputații au discutat chiar o formulă prin care să fie excluși de la aplicarea legii toți cei care au săvârșit o infracțiune, dar Levente și-a convins colegii că, pe de altă parte, nici nu trebuie exagerat, pentru că ar însemna să fie excluși și cei care au fost condamnați pentru lucruri precum un accident auto. Anul trecut, deputatul UDMR a fost chiar el condamnat definitiv la închisoare cu suspendarea pedepsei pentru conflict de interese.

Legea privind darea în plată a fost trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Camera Deputaților e cameră decizională, iar raportul Comisiei Juridice va fi supus votului plenului. Dacă primește votul majorității, legea merge mai departe la promulgare.

Darea în plată: Comisia Juridică a votat pentru excluderea programului Prima Casă și majorarea plafonului la 250.000 de euro
viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata