Când a apărut în 2009, instituțiile bancare nu au vrut să aibă nimic de-a face cu moneda virtuală Bitcoin sau cu tehnologia din spatele acesteia. Însă câțiva ani mai târziu, majoritatea băncilor analizează diverse scenarii pentru utilizarea criptomonedelor și, în special, a tehnologiei blockchain.
În parteneriat cu firma americană R3, nouă dintre cele mai mari bănci ale lumii, printre care Barclays, Credit Suisse, JPMorgan și UBS, au decis să lucreze împreună pentru stabilirea unui cadru de reglementare în vederea folosirii tehnologiei blockchain în sistemul bancar, potrivit Business Insider.
Tehnologia blockchain funcționează ca un registru de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. În cazul Bitcoin, softul blockchain include tranzacțiile făcute de toți deținătorii de monede virtuale de la lansarea acesteia și până în prezent.
La nivelul industriei financiar-bancare, tranzacțiile încheiate cu ajutorul tehnologiei blockchain ar deveni mai rapide, mai ieftine și mult mai simplu de efectuat ca în prezent, eliminând, totodată, necesitatea unui intermediar.
Iată care este poziția oficială referitoare la Bitcoin și blockchain a principalelor grupuri bancare din lume:
14. Morgan Stanley
Banca americană a demonstrat prudență în privința monedelor virtuale. Deși anul trecut a găzduit un eveniment pe tema Bitcoin, directorul executiv al Morgan Stanley, James Gorman, a catalogat moneda drept "complet suprarealistă".
13. Lloyds
Lloyds a păstrat o atitudine destul de conservatoare față de Bitcoin și tehnologia blockchain. Banca britanică a publicat pe site-ul instituției un ghid referitor la moneda virtuală, însă strategia băncii în domeniu s-a limitat la sponsorizarea de "maratonuri de programare" (hackathons) ce au avut ca temă tehnologia blockchain.
12. BNP Paribas
Analistul Johann Palychata de la BNP Paribas a publicat recent mai multe articole referitoare la potențialele aplicații ale Bitcoin și blockchain. De asemenea, banca franceză analizează mai multe modalități pentru includerea monedei digitale într-un fond valutar, potrivit unor informații din media.
11. HSBC
Șeful diviziei de inovare a HSBC, Patrick Mang, a declarat într-un interviu pentru International Business Times că instituția bancară analizează, deocamdată la nivel teoretic, potențialul tehnologiei din spatele Bitcoin. Potrivit portalului AltcoinToday, HSBC vrea să angajeze interni familiarizați cu blockchain.
10. JPMorgan
În 2003, JPMorgan a cerut patentarea unei monede digitale similare Bitcoin, însă interesul băncii în criptomonede a rămas la stadiul de plan. Pe de altă parte, JPMorgan s-a arătat doritoare să folosească tehnologia blockchain, instituția regăsindu-se pe lista celor nouă bănci care au format parteneriatul cu R3.
9. Credit Suisse
Credit Suisse, de asemenea unul dintre membrii fondatori ai parteneriatului cu R3, a afirmat, într-un raport publicat anul acesta, că "fluctuațiile în valoarea Bitcoin limitează răspândirea monedei la scară largă". În ceea ce privește blockchain, fondurile de investiții ale grupului elvețian au analizat o serie de companii din domeniu, însă deocamdată nu au identificat o companie în care să investească.
8. Goldman Sachs
Goldman Sachs a ales deja un startup pe care să îl finanțeze. În aprilie, banca a încheiat un parteneriat cu un investitor din China pentru finanțarea, cu o sumă totală de 50 milioane de dolari, a companiei americane Circle, care urmărește folosirea blockchain pentru plățile efectuate de consumatori. Potrivit presei, Goldman Sachs s-ar putea alătura și ea parteneriatului cu R3.
7. Deutsche Bank
Deutsche Bank explorează potențialele aplicații comerciale ale tehnologiei blockchain pe segmentele instrumentelor derivate și ale serviciilor de securitate financiară, inclusiv cele referitoare la posibile cazuri de spălări de bani, notează Wall Street Journal. În iulie, economistul băncii germane Thomas Dapp a descris Bitcoin drept una dintre cele mai disruptive idei din sectorul financiar-tehnic și a speculat că băncile ar putea să își protejeze modelele de afaceri dacă ar implementa "anumite elemente" ale tehnologiei blockchain.
Mai mult, Deutsche Bank va deschide în perioada următoare trei noi laboratoare pentru cercetare și inovație, în Berlin, Londra și San Francisco, care vizează, printre altele, și aplicațiile tehnologiei blockchain.
6. Bank of America
Bank of America Merrill Lynch a fost printre primele bănci majore care au dedicat analize separate evoluției Bitcoin. Potrivit analiștilor băncii, criptomoneda ar putea deveni un mijloc de plată important în comerțul electronic și un rival serios pentru furnizorii de servicii de plată tradiționale. Anul trecut, instituția bancară a cerut brevetarea unui sistem de plată electronic bazat pe tehnologia blockchain, potrivit CoinDsk.
5. Royal Bank of Scotland
Royal Bank of Scotland (RBS) a lansat în iunie un proiect împreună cu compania tehnologică Ripple prin care intenționează să evalueze eficiența implementării tehnologiei blockchain pentru perfectarea tranzacțiilor cu monede tradiționale. Proiectul a fost anunțat la o zi după ce o eroare tehnică a dus la amânarea a 600.000 de plăți către și de la clienți. RBS se află și ea pe lista băncilor care au format parteneriatul cu R3 referitor la reglementarea blockchain.
4. Santander
Mariano Belinky, directorul fondului de capital de risc InnoVentures al băncii spaniole Santander, a anunțat anul acesta că banca experimentează la nivel intern cu tehnologia blockchain și a identificat între 20 și 25 întrebuințări posibile. Potrivit unor surse citate de Business Insider, InnoVentures analizează și o posibilă investiție într-un startup din domeniul tehnologiei blockchain, însă Belinky a refuzat să comenteze. Tehnologia blockchain ar putea reduce costurile băncilor cu 20 miliarde de dolari pe an până în 2020, se arată într-un raport al Santander publicat în iunie.
3. Barclays
Pe lângă parteneriatul încheiat cu R3, Barclays lucrează cu o serie de companii care folosesc blockchain și deține două laboratoare de cercetări în domeniul Bitcoin. Derek White, care supraveghează activitățile băncii referioare la Bitcoin și blockchain, a declarat pentru Business Insider că instituția bancară analizează implementarea tehnologiei pentru 45 de situații.
2. Citi
Citi lucrează în prezent la dezvoltarea unei versiuni de Bitcoin pentru uz intern, denumită Citicoin, pe care o testează cu ajutorul a trei lanțuri de bloc separate. Potrivit lui Ken Moore, directorul Citi Innovation Labs, experții băncii analizează de mai mulți ani potențialul tehnologiei blockchain.
1. UBS
Grupul bancar elvețian a înființat o divizie pentru blockchain la Londra, unde dezvoltă propria monedă virtuală în vederea decontării tranzacțiilor financiare, potrivit Wall Street Journal. Moneda este dezvoltată în parteneriat cu firma britanică Clearmatics. De asemenea, Citi a lansat un concurs pentru a investi într-un startup de tehnologie financiară și este unul dintre fondatorii parteneriatului cu R3.