Vacanțe reale cu bani virtuali

Vacanțe reale cu bani virtuali

Daniel Truică, managing partner și fondator Vola.ro

scris 2 sep 2015

Românii care mergeau la băi și la mare cu bilete luate "pe sub mână" de la sindicate, pentru care își sacrificau cele mai fine țigări și cea mai bună cafea, nu-și imaginau că peste 20 de ani copiii lor vor ajunge să-și cumpere vacanțe în străinătate cu o monedă care nu există.

În jur de 40 de români au plecat în ultimele câteva luni în vacanțe plătind cu bitcoin, după ce la sfârșitul lunii aprilie a fost cumpărată cu moneda virtuală prima vacanță din turismul românesc. Cifra nu este impresionantă, dar cei care se ocupă de astfel de plăți cred că în câțiva ani vom plăti cu bitcoin factura la caze sau abonamentul la cablu.

Urmărește-ne și pe Google News

Primele achiziții cu bitcoin din turismul românesc au fost două bilete de avion dus-întors pe ruta București - Nisa. Pe 30 aprilie, la o săptămână de la lansarea acestei opțiuni de plată, Vola.ro, cel mai mare portal de turism din România, a avut deja primul client. "Aplicația pentru plata cu bitcoin am lansat-o în aprilie, iar toată procesarea este făcută de Netopia mobilPay. Cred că în general, ecosistemul bitcoin o să crească și nu doar în România, ci în întreaga lume. Noi încasăm contravaloarea biletelor de avion în euro, exact așa cum facem pentru plățile cu cardul. Pentru noi nu se schimbă nimic, noi nu primim bitcoin. Se face o procesare și o conversie după ce clientul plătește în bitcoin. Nouă ne este creditat contul cu contravaloarea în euro a biletului de avion", a explicat pentru Profit.ro Daniel Truică, managing partner și fondator Vola.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru ca acest ecosistem să devină funcțional, crede Truică, este nevoie atât de deținători de criptomonedă, cât și de procesatori sau de comercianți acceptanți. Degeaba au oamenii bitcoin, dacă comercianții nu acceptă această monedă. "Au avut loc în străinătate niște falimente ale procesatorilor de bitcoin și asta a fost cumva și o lovitură de reputație. Acest lucru se întâmplă de multe ori la o monedă nouă, dar pentru noi nu e niciun risc, noi ne încasăm contravaloarea. Pentru noi, ca comercianți online, este esențial să oferim toate modalitățile de plată pe care și le doresc clienții. E o regulă de bază în e-commerce", a mai spus el.

Până la sfârșitul lui august, Vola.ro vânduse deja cu bitcoin 37 de bilete de avion, majoritatea pe rute europene, dar și în India și Peru. Din și spre București au pornit majoritatea călătoriilor, dar au fost și câteva zboruri din Cluj și Iași. Potrivit Vola.ro, cei care cumpără vacanțe cu bitcoin sunt tineri activi, care călătoresc de mai mult de două ori pe an. Valoarea medie a unei tranzacții cu bitcoin depășește media, ajungând la echivalentul a 420 euro pe rezervare.

"Bitcoin-ul se cumpără/tranzacționează pe bursele lui. La începuturi, prin 2009, el putea fi generat dacă aveai putere de calcul mare. Acum este imposibil acest lucru, pentru ca complexitatea procesului necesită putere de calcul extrem de mare, astfel că doar cei care dispun de centre de servere imense, ca Dell sau HP, mai pot genera Bitcoin", explică Horia Grozea, Director Online & Mobile Payments la Netopia. În România, moneda poate fi cumpărată de pe internet sau de la tonomatele de tipul ZebraPay și Qiwi. Pe de altă parte, afirmă Grozea, bitcoin este o metodă de plată extrem de folosită în cazurile celor care au joburi de tip freelance. Aceștia sunt, în general, programatori sau designeri care lucrează pentru străinătate și sunt platiți în bitcoin, ca să evite taxele de transfer sau impozitarea veniturilor.

În afara celor 37 de zboruri, au mai fost cumpărate cu bitcoin, în luna august, două vacanțe  de pe site-ul de rezervări Fly-go.ro. Este vorba de un pachet pentru două persoane la Paris, incluzând zbor și cazare, și o vacanță similară la Istanbul. "Am implementat sistemul pentru vânzarea cu bitcoin pentru că poate fi de viitor. Ne place să încercăm lucruri noi", a spus pentru Profit.ro Stefano Iervolino, directorul general al Fly-go.ro.

Ca să cumperi o vacanță cu monedă virtuală, trebuie să ai bitcoin, spune mai în glumă, mai în serios, Horia Grozea. Plata, adaugă el, este la fel de rapidă și de ușoară ca cea cu cardul bancar. "După ce ai ales vacanța, îți alegi la metoda de plata Bitcoin și ești redirectat în pagina noastră securizată, unde ai un QR Code. Scanezi QR Code-ul cu aplicația de bitcoin și plata se face instant", explică Grozea. Netopia este prima compania care a introdus plățile cu Bitcoin pe un site de turism în România, respectiv pe Vola.ro, dar lucrează deja cu peste 30 de comercianți activi din diverse domenii, printre cei mai importanți fiind PCGarage, ComputerGames, Kartela.ro, F64.ro și Floria.ro. "Noi am fost cei care au crezut în 2007 în plata prin SMS, apoi în 2010, deși nu se plătea deloc cu cardul, am ales să intrăm pe această zonă. În 2013 am lansat primul mobile wallet din România, împreuna cu Mastercard, iar acum am lansat Bitcoin mult înainte de vreme, pentru că știm că în aproximativ 2-3 ani o sa fie o metodă de plată adoptată de publicul larg", crede reprezentantul Netopia.

Istoria bitcoin e la fel de spectaculoasă ca moneda în sine. S-a apreciat de la 0,30 dolari pentru un bitcoin (BTC) în 2009 până la 17 dolari doi ani mai târziu. La finele lui 2013, cursul a atins un maxim istoric de peste 1.000 dolari/bitcoin, pentru ca în anii următori să scadă la 550 și 650 dolari. În prezent, un bitcoin se vinde cu aproximativ 230 de dolari.

La sfârșitul anului trecut, unica platformă românească de tranzacționare a bitcoin, BTCXchange, și-a întrerupt activitatea, dar o jumătate de an mai târziu, în iunie 2015, și-a inaugurat operațiunile în România BitcoinXRomania, o altă platformă digitală de tranzacționare a bitcoin, ai cărei reprezentanți speră ca în câțiva ani românii să își poată plăti facturile și taxele cu moneda virtuală. Și Horia Grozea de la Netopia se arată optimist pe această temă:"Bitcoinul este o monedă virtuală și se poate plăti orice cu ea. Într-adevar este interesant că poți cumpăra vancanțe cu Bitcoin, dar este la fel de interesant că poți cumpăra și flori sau laptop cu această monedă".

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
romania
vacante
daniel truica
vola.ro