Dobânda la creditele noi în lei a revenit la nivelul din aprilie după o creștere în august. S-au scumpit toate împrumuturile noi, cele mai mari creșterii fiind în cazul firmelor, în timp ce dobânda la creditele ipotecare a crescut peste nivelul de la finele lui 2019. Pe de altă parte, reducerea dobânzii cheie s-a văzut în cazul dobânzilor la depozite, care au continuat să scadă și au ajuns la sub 1,7%, cel mai mic nivel de mai bine de doi ani.
Rata medie de dobândă la împrumuturile noi în lei a revenit e creștere în august la 6,14%, de la 6,03% în iulie și încă două luni anterioare de reduceri. Rata a revenit la nivelul din aprilie, când era de 6,05%, deși între timp banca centrală a continuat să reducă dobânda de politică monetară. Rata medie se menține cu 0,75 puncte procentuale sub nivelul de la începutul anului, interval în care dobânda cheie a scăzut cu 1 pp, la 1,5%.
Dobânda anuală efectivă la creditele de consum a crescut nesemnificativ la 9,78%, în timp ce DAE pentru creditele pentru locuințe a crescut cu 5 puncte de bază la 5,68% și a ajuns peste nivelul de la finele lui 2019.
Creditele acordate firmelor s-au scumpit cel mai mult, cu o dobândă medie de 4,82%, față de 4,48% în iulie. Împrumuturile pentru firme înregistraseră în lunile precedente cea mai abruptă scădere de la începutul anului, în condițiile în care finanțările garantate din stat prin programul IMM Invest, care au generat cererea pe creditele noi în această perioadă, au o dobândă de maximum 4-4,5% (ROBOR 3M + 2/2,5 pp, în funcție de tipul creditului).
Creșterea dobânzii în august nu este explicabilă printr-o majorare a referinței ROBOR 3M și păstrarea marjelor. Dimpotrivă, ROBOR a continuat să scadă pentru a șaptea lună consecutiv în august și a ajuns la 2%, astfel că marja băncii a fost majorată.
Pe de altă parte, a scăzut dobânda medie la depozitele noi la termen, cu un pas de aproape 0,2 pp la 1,68%, astfel că rata a ajuns cu circa 0,6 pp sub nivelul de la începutul anului. Scăderea cea mai importantă de la începutul anului a fost în cazul depozitelor firmelor, unde rata a scăzut de la 2,36% la 1,69%, în timp ce în cazul populației scăderea este de la 1,98% la 1,63%.
În august a crescut astfel marja băncilor pentru afacerile noi de la 4,17% la 4,46%, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an. În cazul calculului după resursele atrase din piața monetară, marja a crescut de la 3,87% la 4,11%, al doilea cel mai ridicat nivel din acest an.
Comprimarea ROBOR a dus la scăderea ratelor variabile la creditele în sold, astfel că dobânda medie a scăzut de la 6,34% la 6,28%. În acest an dobânda la creditele în sold a scăzut cu circa 0,7 pp. O reducere suplimentară ar putea veni în următoarele luni din ajustarea IRCC – indicatorul de referință pentru creditele populației – calculat în jos până în martie.
Dobânda la depozitele în sold este în scădere pentru a patra lună consecutivă la 1,9% și va mai scădea pe măsură ce depozitele ajunse la scadență sunt reînnoite la noile rate remunerate mai reduse.