Convenția dintre ANAF și bănci a impulsionat acordarea de credite de consum

Convenția dintre ANAF și bănci a impulsionat acordarea de credite de consum
scris 28 feb 2016

Creditul pentru consum și alte scopuri și-a încetinit de circa cinci ori ritmul anual de scădere, anul trecut, în bună măsură grație simplificării procedurii de verificare a veniturilor solicitanților de împrumuturi, ca urmare a unei convenții încheiate între Asociația Română a Băncilor și Agenția Naționala de Administrare Fiscală, informează BNR.

"În ceea ce privește creditul pentru consum și alte scopuri, acesta și-a încetinit de circa cinci ori ritmul anual real de scădere (până la -1,7%), în condițiile în care declinul (accelerat) al componentei în valută a fost aproape în întregime contrabalansat de revigorarea componentei în lei. Pe acest din urma segment, o posibilă influență stimulatoare a fost exercitată în cea de-a doua parte a anului 2015, de simplificarea procedurii de verificare a veniturilor solicitanților de împrumuturi, ca urmare a unei conveții încheiate între Asociația Română a Băncilor și Agenția Naționala de Administrare Fiscală", informează BNR, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit instituției, creditul intern s-a majorat cu 4,5% față de sfârșitul anului anterior (variație reală), contribuții în acest sens revenind atât împrumuturilor destinate sectorului guvernamental (rata reală de creștere de 5,7%), cât și creditului către sectorul privat (+4%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima Colivie. \ CITEȘTE ȘI Prima Colivie. "Tinerii frumoși și liberi" riscă să fie duși în lanțuri la bănci

BNR; Legea dării în plată va întrerupe avansul creditelor pentru locuințe

"Revenirea dinamicii anuale reale a acestuia din urma în teritoriu pozitiv a fost favorizată de politica monetara acomodativă, care a imprimat o traiectorie descendentă ratei medii de dobândă la creditele nou-acordate, de creșterea venitului disponibil al populației, precum și de sentimentul favorabil privind evoluția activității economice. De asemenea, o influență pozitiva asupra stocului împrumuturilor acordate sectorului privat a fost exercitată și de încetinirea operațiunilor de scoatere a creditelor neperformante în moneda națională din bilanțul instituțiilor de credit", mai spune banca centrală.

Din perspectiva sectoarelor instituționale, spune BNR, avansul creditării a fost imprimat îndeosebi de creșterea stocului împrumuturilor către gospodăriile populației (+6,7%).

'Contribuția decisivă a revenit creditelor pentru achiziția de locuințe, care și-au dublat ritmul real de creștere (până la +17,6%), inclusiv pe seama relaxării ușoare a standardelor în a doua parte a perioadei analizate. Merită însă menționat faptul că pentru anul 2016 se estimează o întrerupere a acestei din urma tendințe, în condițiile în care instituțiile de credit vor urma o linie mai restrictivă, ca urmare a perspectivei de adoptare a Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Din punct de vedere al monedei de denominare a creditelor pentru locuințe, stocul creditelor în lei s-a dublat, iar cel al creditelor în valută s-a redus, ponderea totalul creditelor pentru locuințe în decembrie 2015', mai arată Banca Națională.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
credite de consum
credite pentru locuinte
credite ipotecare
prima casa
legea darii in plata
dare in plata
bnr