Conferința Profit.ro IMM - Marinela Mihalcea, UniCredit Bank: Au fost multe oportunități de creștere în ultima perioadă. A crescut educația financiară în rândul IMM

Conferința Profit.ro IMM - Marinela Mihalcea, UniCredit Bank: Au fost multe oportunități de creștere în ultima perioadă. A crescut educația financiară în rândul IMM
scris 13 mar 2023

Au fost multe oportunități de creștere în ultima perioadă pentru firme și multe companii mici și mijlocii au crescut prin intermediul finanțărilor cu garanții de stat sau europene, spune Marinela Mihalcea, șef produse financiare retail la UniCredit Bank, în cadrul evenimentului IMM – Soluții de supraviețuire în criză și oportunități de creștere, organizat de către Profit.ro. Ea se așteaptă ca băncile și mediul de afaceri să se bazeze tot pe creditele garantate în perioada următoare și remarcă adaptabilitatea firmelor și creșterea competențelor financiare în rândul IMM.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, UniCredit Bank, Vodafone și Alpha Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

De la începutul pandemiei și până la finele anului trecut, volumul creditelor acordate de bănci firmelor a crescut cu peste jumătate. Creditarea companiilor a fost puternic impulsionată în criza COVID-19 de garanțiile acordate de stat prin programe precum IMM Invest.

Urmărește-ne și pe Google News

Programele de stat și garanțiile europene reprezintă ”instrumente viabile prin care multe companii mici și mijlocii au crescut”, spune Marinela Mihalcea.

”Este adevărat că nu vedem acea creștere semnificativă a cifrei de afaceri în cazul unor companii, dar realitatea ne arată că sunt în derulare proiecte foarte interesante și pe care acei antreprenori care au avut puterea de a lua decizii în timp util, și de a-și recalibra afacerea și de a schimba, când a fost cazul, cursul unor linii de business sau a se opri dintr-o anumită direcție și a o lua în alta, au avut succes”, spune directoarea UniCredit.

Până la finele trimestrului al treilea din 2022, valoarea creditelor cu garanție de stat acordate companiilor nefinanciare a ajuns la 29 miliarde lei (reprezentând 17% din portofoliul de credite acordate acestui sector), în creștere cu 53% față de septembrie 2021, după ce ritmul de creștere din anul anterior  a fost de 165%, arată datele de la Banca Națională a României.

”Aceste programe au făcut economia să funcționeze în această perioadă, au reprezentat aerul de care a avut nevoie economia, și ponderea lor, cel puțin pentru perioada următoare, nu va scădea, asta pot să spun cu siguranță. Vedem aceste programe cu garanții europene care sunt foarte interesante pentru companiile mici și mijlocii și care odată ce vom învăța să le folosim la adevărat lor valoare cu siguranță că și ele vor crește. Ne așteptăm să susținem în continuare această tipologie de programe, în parteneriat cu autoritățile, și suntem convinși că ele își vor arăta viabilitatea și în perioada următoare”, adaugă Marinela Mihalcea.

BNR a solicitat o calibrare mai atentă a programelor susținute de stat, având în vedere deficitul bugetar ridicat și faptul că băncile din România au cea mai mare expunere asupra guvernului din UE ca pondere în total active.

Marinela Mihalcea se așteaptă ca preferințele antreprenorilor să meargă în continuare către programele susținute de stat, care ”cu siguranță ne vor ajuta să depășim acest context volatil”.

Directoarea UniCredit spune că vor avea succes acei antreprenori care vor rezista în această perioadă mai dificilă, se vor organiza, adapta și vor utiliza instrumentele din piață, și remarcă creșterea competențelor financiare în rândul IMM.

”Ceea ce am remarcat în ultima vreme: adaptabilitatea! Și că ceea ce a crescut iarăși e educația financiară, ceea ce o să observăm din ce în ce mai pregnant la nivelul interacțiunilor pe care le avem acum cu clienții din sectorul IMM - cântăresc orice variantă de finanțare vor accesa în perioada următoare și lucrul acesta ne bucură pentru că practic este un element de confort pe care în avem când finanțăm”, arată Mihalcea.

Un raport de analiză publicat de UniCredit Research la începutul anului estimează o încetinire puternică a creșterii economice la 1,3% în acest an de la 4,8% în 2022. Deficitul bugetar și cel de cont curent sunt identificate ca principalele vulnerabilități macro economice ale României.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
marinela mihalcea
imm
imm invest
garantii de stat