ING răspunde clienților care au solicitat suspendarea ratelor pe oferta băncii că vor beneficia de amânarea plăților în baza OUG 37/2020. Banca spune că soluțiile în baza ordonanței de guvern primează și sunt mai avantajoase pentru debitori.
ING Bank a fost una dintre primele bănci care au anunțat măsuri de amânare a ratelor în contextul pandemiei de coronavirus. Dar după ce băncile au venit cu oferte poprii – unele mai avantajoase pentru clienți, altele deloc – Guvernul a anunțat că va interveni și va impune amânarea prin lege. Băncilor li s-au promis garanții de stat, ceea ce e în favoarea lor, doar că au trecut circa trei săptămâni până ce intențiile Ministerului de Finanțe s-au concretizat, lucru ce a contribuit la incertitudine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spre exemplu, un client ING a depus cerere în 29 martie pentru amânarea ratelor scadente în 3 aprilie și 3 mai la un credit ipotecar, în condițiile ofertei băncii, care presupune reeșalonarea împrumutului cu ratele suspendate.
ING a răspuns pe 1 aprilie că așteaptă publicarea normelor pentru aplicarea ordonanței de guvern privind amânarea ratele, care a intrat în vigoare, însă, abia pe 30 martie. Banca a mai răspuns luni, 6 aprilie, că normele au fost publicate și că a început să lucreze la o soluție, între timp fiind suspendată încasarea ratelor în cont.
CITEȘTE ȘI FOTO Poliția atenționează - e-mailuri false care vă cheamă să veniți cu avocat la anchetă“Soluțiile de amânare din OUG nr. 37/2020 prevalează în față soluției anunțate și dezvoltată unilateral de către ING, fiind soluții impuse de noile prevederile legale. Din primele zile de la primirea de cereri de amânare a obligațiilor de plata la credite am procedat la suspendarea încasării ratelor de credit și de dobânda lunare pentru a veni deja în sprijinul clienților, dar și fiind în așteptarea clarificării cadrului nou legal”, arată ING Bank la solicitarea Profit.ro.
Reprezentanții ING mai spun că soluțiile propuse prin OUG 37/2020 sunt mai avantajoase pentru clienți, oferind posibilitatea de a alege până la 9 luni de amânare a obligațiilor de plata.
În cazul creditelor ipotecare dobânzile acumulate în perioada de amânare sunt garantate de stat și eșalonate separat de credit pe o perioadă de până la 60 de luni. În cazul creditelor de consum sau a creditelor pentru companii, dobânzile sunt capitalizate și li se vor aplica dobânzile curente ulterior. În toate cazurile, dacă dobânzile nu se reduc până la reluarea ratelor, atunci plățile lunare vor crește.
ING mai spune că procesul în baza OUG 37 este mult simplificat permițând soluționarea într-un timp mai scurt a unui volum ridicat de cereri, în condițiile în care modificările sunt agreate doar prin notificare către clienți, față de procesul standard în care e nevoie de semnătură fizică sau de altă metodă de acceptare de la distanță.
Mai mulți clienți s-au plâns pe pagina de Facebook a băncii că nu au primit răspuns la cererile de suspendare a ratelor. ING a răspuns că e depășită de volumul mare de solicitări.