Clienții băncilor vor putea alege evaluatorul atunci când iau un credit

Clienții băncilor vor putea alege evaluatorul atunci când iau un credit
scris 23 ian 2016

Românii care vor credite ipotecare vor putea alege ce evaluator se va ocupa de estimarea prețului proprietății achiziționate, potrivit unui proiect de ordonanță al ANPC. În prezent, băncile impun evaluatorul agreat. Totodată, dacă debitorii intră în probleme financiare, creditorii sunt obligați să vină cu soluții de ajutor, dar li se interzice, cu această ocazie, să reevalueze ipoteca.

Un proiect de ordonanță de guvern ar putea schimba regulile privind evaluarea ipotecilor imobiliare.

Creditorii nu vor mai putea impune clienților persoane fizice evaluatorul agreat, așa cum se întâmplă acum. Clienții vor avea libertatea să aleagă evaluatorul autorizat, în speranța că pot obține o estimare mai bună în altă parte a prețului proprietății ipotecate decât cea oferită de oamenii cu care banca lucrează în mod uzual.

Urmărește-ne și pe Google News

“Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau de un alt evaluator. În cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator agreat de creditor și orice alt evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România”, se arată în proiectul de ordonanță al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, care implementează Directiva 17/2014 privind creditul ipotecar, dar aduce și o serie de alte modificări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă alege un alt evaluator decât cel al băncii, clientul trebuie să încheie un contract de prestări servicii, iar banca e obligată să pună la dispoziția evaluatorului formularele sale, fără o întârziere nejustificată, se mai arată în proiect.

Proiect ANPC: Contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii CITEȘTE ȘI Proiect ANPC: Contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii

Valoarea proprietății și nivelul veniturilor sunt lucrurile în funcție de care banca stabilește cât de mare este creditul pe care îl poate acorda.

Evaluatorii trebuie să țină cont nu numai de prețul pieței din zona unde se află imobilul, dar și de îmbunătățirile sau modificările aduse acestuia. Spre exemplu, termopanele și izolarea termică ar trebui să aducă puncte în plus, în timp ce modificarea elementelor de structură, cum ar fi spargerea pereților de beton pentru a lărgi camerele, ar trebui să reducă prețul.

În perioada de boom din 2006-2008 evaluările optimiste au contribuit la creșterea prețurilor caselor și la supraîndatorarea populației, care s-au văzut apoi în creșterea exponențială a creditelor neperformante și a executărilor silite.

Creditorii bancari și nebancari mai pierd un drept, pe lângă cel de a impune evaluatorul. Dacă un client intră în dificultate financiară, atunci creditorul e obligat să vine cu soluții de reducere a poverii, care includ refinanțări, reeșalonări sau rescadențări. Cu această ocazie, creditorilor li se interzice să reevalueze bunul adus în garanție sau să ceară garanții suplimentare, dacă debitorul nu solicită în mod expres acest lucru.

Proiectul de ordonanță va intra în vigoare la 21 martie, dacă va fi aprobat de guvern. De altfel, acesta este termenul limită de transpunere în legislația națională a Directivei 17.

În contractele ipotecare de dinainte de criză, băncile au inserat clauze prin care debitorii se obligau să aducă garanții suplimentare în cazul în care valoarea de piață a ipotecii scade sub o anumită limită.

Tot de existența unor garanții suficiente era condiționată și refinanțarea creditelor. Băncile au susținut că nu pot da condiții mai bune clienților, adică dobânzi și comisioane mai mici, pentru că nu există suficient colateral pentru o refinanțare.

Evaluatorii răspund civil și penal dacă produc prejudicii prin utilizarea unor date false sau prin aplicarea incorectă a standardelor de evaluare, potrivit Ordonanței 24 din 2011 privind unele măsuri domeniul evaluării bunurilor, la care proiectul actual face trimitere.

ANEVAR are 4.460 de membri titulari și acreditați, dintre care cei mai mulți sunt specializați și în evaluarea bunurilor imobile, potrivit tabelelor publicate de asociație. 433 de companii au ca obiect activitatea de evaluare.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaluare
evaluare anevar
evaluatori autorizati
directiva 17
evaluare apartament