Clienții băncilor pentru locuințe nu mai au mult de așteptat: A fost avizat noul proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat

Clienții băncilor pentru locuințe nu mai au mult de așteptat: A fost avizat noul proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat
scris 4 iun 2020

Chiar cu o zi înainte ca Guvernul Orban să amâne un proiect de ordonanță de urgență care ar fi exonerat peste 700.000 de români de la restituirea la buget a primelor de stat încasate în trecut în sistemul Bauspar, liderii grupurilor de deputații au inițiat un proiect de lege cu aceleași prevederi. Proiectul este semnat de liderul de grup PSD, Alfred Simonis, liderul de grup PNL, Florin Roman, președintele Pro România, Victor Ponta, liderul de grup PMP, Marius Pașcan, liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, și de viceliderul de grup UDMR Szabó Ödön. După ce a fost adoptat tacit în luna mai de Senat, acum proiectul a fost avizat, fără modificări de fond, de către deputații din comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților, care urmează să-i acorde votul final în perioada următoare.

După cum a relatat Profit.ro, proiectul de ordonanță de urgență (OUG) care ar fi exonerat peste 700.000 de români de la restituirea la buget a primelor de stat încasate în trecut în sistemul Bauspar nu a mai putut fi aprobat de Executiv, după ce Guvernul Orban a rămas interimar.

Urmărește-ne și pe Google News

Un proiect similar fusese elaborat și de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar nu a mai apucat să fie aprobat de guvernul PSD anul trecut tot din cauza demiterii prin moțiune de cenzură. 

INFOGRAFICE Starea de urgență a gripat creditarea în aprilie. Creditul în lei acordat populației - prima contracție lunară în peste 7 ani. Împrumuturile noi pentru consum - cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Starea de urgență a gripat creditarea în aprilie. Creditul în lei acordat populației - prima contracție lunară în peste 7 ani. Împrumuturile noi pentru consum - cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani

Noul proiect, care are sprijinul majorității largi a Parlamentului și căruia i-a fost întocmit acum raport favorabil de către comisia de specialitate, prevede două măsuri.

În primul rând, este stabilită exonerarea de la obligația de a restitui sumele primite cu titlu de primă de stat de către clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ în baza contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ încheiate până la data de 02.02.2016, dată la care prima decizie a Curții de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar a devenit executorie.

În al doilea rând, proiectul prevede clarificarea aplicării prevederilor OUG 99/2006, stabilind că nu este necesară justificarea de către clienții beneficiari a utilizării sumelor economisite și a primei de stat pentru contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ încheiate pe o perioadă mai lungă de 5 ani și dreptul persoanelor cu vârsta sub 18 ani, respectiv al celor peste 65 de ani, de a beneficia de prima de stat, în măsura în care îndeplinesc celelalte condiții prevăzute de lege.

Prevederea este valabilă pentru clienții care au încheiat contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ până la data de 02.02.2016.

DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie

Proiectul rezolvă astfel situația clienților după controlul Curtii de Conturi, din 2015, ce a vizat modalitatea de alocare a primelor de stat și care a condus la blocarea activității de economisire-creditare pentru domeniul locativ în România. 

Curtea de Conturi a instituit obligativitatea restituirii sumelor distribuite cu titlu de primă de stat, respectiv nedistribuirea pe viitor a sumelor care nu au fost deja repartizate pentru clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care: (a) au încheiat contracte pe o perioadă mai lungă de 5 ani și nu fac dovada utilizării întregii sume în scop locativ; (b) la data încheierii contractului aveau sub 18 ani; sau (c) la data încheierii contractului aveau peste 65 de ani.

Din perspectiva impactului social al implementării deciziei Curții de Conturi, un număr de aproximativ 310.000 de clienți ai băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ ar trebui să restituie primele de stat deja încasate, în cuantum total de cca. 680.000.000 lei.

De asemenea, aproximativ 165.000 de clienți ai acestor instituții de credit ar urma să nu mai beneficieze de primele de stat (la care erau îndreptățiți în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile la momentul încheiełii contractelor) și care nu au fost încă plătite de către stat, în cuantum total de cca. 703.000.000 lei.

GRAFICE Bitcoin sare de 10.000 dolari și atinge cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie CITEȘTE ȘI GRAFICE Bitcoin sare de 10.000 dolari și atinge cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie

Autorii proiectului subliniază că aplicarea interpretării Curții de Conturi va presupune inițierea unor demersuri de recuperare a sumelor distribuite deja cu titlu de primă de stat și va determina apariția unui număr ridicat de reclamații și litigii declanșate de clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care nu vor mai primi prima de stat în condițiile legii în temeiul căreia au contractat. 

Efectele astfel generate se vor resimți deosebit de puternic nu doar la nivelul celor două bănci ce fac parte din sistemul Bauspar, ce dețin împreună aproximativ 25% din piața bancară din România, ci și la nivelul întregului sistem bancar.

”Precedente nu mult îndepărtate în timp, precum asocierea afacerii FNI cu Casa de Economii și Consemnațiuni, au arătat cât de puternic este impactul producerii și propagării unui astfel de risc reputațional. De asemenea, credibilitatea Statului Român și a politicilor economice și sociale promovate ar putea fi afectate, având în vedere faptul că statul deține responsabilitatea pentru inițierea procedurilor de recuperare, precum și pentru acționarea în instanță a clienților în mod direct, băncile pentru locuințe având, potrivit legii, calitate de agent în procesul de distribuire al primelor de stat, respectiv de fidejusor, iar nu de creditor”, subliniază inițiatorii.

Rezervele valutare la BNR au crescut cu 2,5 miliarde de euro în mai, după împrumutul Guvernului pe piețele externe CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la BNR au crescut cu 2,5 miliarde de euro în mai, după împrumutul Guvernului pe piețele externe

Ei mai arată, în sprijinul proiectului, că, având în vedere că băncile pentru locuințe au doar o obligație subsidiară de reparare a prejudiciului, obligația principală de recuperare a primelor de stat care au fost distribuite incorect în accepțiunea Curții de Conturi va reveni tot statului român, care ar putea fi nevoit să inițieze litigii și proceduri de executare silită în calitate de creditor față de clienții sistemului Bauspar.

”Declanșarea de litigii pentru recuperarea sumelor de bani distribuite deja cu titlu de primă de stat sau apariția altora generate de nedistribuirea primelor de stat în viitor în conformitate cu prevederile legale aplicabile la momentul încheierii contractelor ar conduce la îngreunarea procesului de recuperare a creanțelor Statului realizat de ANAF, care ar trebui să gestioneze procedurile respective. (...) Mai mult, este foarte probabil ca la rândul lor clienții sistemului Bauspar să acționeze în instanță statul român pentru decizia de a solicita rambursarea primelor de stat acordate sau a celei privind neacordarea primelor de stat cu respectarea prevederilor legale aplicabile, ca urmare a deciziei Curții de Conturi”, mai susțini semnatarii proiectului de lege. 

Cum proiectul are sprijinul majorității partidelor parlamentare, este de așteptat să fie adoptat de Parlament în scurt timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
locuinte
bauspar
prime
stat
restituire
parlament
aviz
guvern