CEO Erste: Taxa pe activele bancare nu ne va împiedica să obținem profit în România

CEO Erste: Taxa pe activele bancare nu ne va împiedica să obținem profit în România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 ian 2019

Noua taxă pe activele bancare anunțată de Guvernul României nu va împiedica grupul austriac Erste, proprietarul BCR, să obțină profit pe piața locală, susține CEO-ul Andreas Treichl, citat de Reuters.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost cu mult înainte pe Profit Insider

El arată, conform presei austriece, că taxa este una "neplăcută, dar nu un dezastru" și va împiedica obținerea de profit doar în cazul băncilor care funcționează aproape exclusiv în România. CEO-ul Erste consideră că grupul austriac are capactatea de a obține profit în România pe perioada în care taxa va fi aplicată și, totodată, nu crede că această taxă va rămâne mult timp în actuala formă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ca de obicei, piața a suprareacționat la vestea unei noi taxe în România", a adăugat Treichl, referitor la declinul cotațiilor Erste pe bursă, provocat de perspectiva introducerii unei noi taxe pe activele bancare.

Doar în prima zi după anunțarea taxei, acțiunile Erste au coborât cu până la 8% pe bursa de la Viena.

Declarația a fost susținută în cadrul unui eveniment organizat pentru a aniversa 200 de ani de la înființarea Erste. Grupul austriac este acționarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă în funcție de active de pe piața românească.

Doar 20.000 de persoane fizice mai aveau credite în franci elvețieni la finele lunii noiembrie, cu un sold redus la 3,4 miliarde lei CITEȘTE ȘI Doar 20.000 de persoane fizice mai aveau credite în franci elvețieni la finele lunii noiembrie, cu un sold redus la 3,4 miliarde lei

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit OUG, activele băncilor ar urma să fie taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.

Bancherii au averizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii, potrivit declarațiilor lui Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.

Zilele trecute, pe fondul noii taxe pe activele bancare, Fitch Ratings a revizuit de la stabil la negativ perspectiva de rating pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale, menținând ratingul pentru riscul de default la datoria pe termen lung a celor două bănci la 'BBB+'. Totodată, pentru UniCredit Bank și Banca Transilvania, bănci cu ratinguri mai slabe decât BCR și BRD, agenția a menținut neschimbate nivelurile actuale: 'BBB-' cu perspectivă negativă pentru UniCredit, respectiv 'BB+' cu perspectivă stabilă la Banca Transilvania.

În primele 9 luni ale anului trecut,  grupul BCR a obținut un profit net atribuibil acționarului majoritar, Erste, de 177,7 milioane de euro, în creștere cu circa 73%, potrivit unui raport al grupului austriac. La nivel de grup, Erste a obținut în primele 9 luni un profit net 1,23 miliarde de euro, în creștere cu 24,4% în ritm anual, pe fondul majorarii .

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
taxa lacomie
robor
bcr
profit
active bancare
andreas treichl