Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea inițiată de Partidul Social Democrat care prevede suspendarea ratelor cu până la 9 luni fără costuri și fără criterii de eligibilitate pentru debitori sub motivul că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. PSD a modificat, între timp, și OUG 37 cu un conținut identic cu legea contestată.
Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru suspendarea rambursării creditelor a fost formulată de Partidul Național Liberal, care a criticat inclusiv faptul că ar promova insecuritatea juridică și paralelismul legislativ, întrucât Guvernul a adoptat la finele lunii martie o Ordonanță care prevede suspendarea ratelor cu până la 9 luni.
Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Motivul este acela că adoptarea legii „determină apariția unor situații de incoerență și instabilitate legislative contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020”.
Pe de altă parte, prevederile din lege au fost reluate în proiectul de adoptare a OUG 37/2020. Persoanele fizice nu trebuie să prezinte nicio justificare pentru a suspenda plata ratelor și această facilitate este acordată fără niciun cost debitorilor – Ordonanța prevede că dobânzile amânate sunt datorate și plătite eșalonat după perioada de creditare.
PNL a contestat și legea de adoptare a OUG 37, astfel că în cele din urmă CCR va dezbate și pe fond modificările propuse de PSD, nu doar pe formă.