Conducerea Băncii Naționale a României și funcționari ai instituției instruiesc judecătorii pe teme bancare într-un seminar de două zile organizat la Sinaia împreună cu Institutul Național al Magistraturii. Judecătorii vor învăța de la experții BNR despre teme precum impactul interpretării extinse a noțiunii de "clauze abuzive" în sistemul financiar-bancar sau despre rolul rezoluției bancare în asigurarea stabilității financiare.
Banca Națională a arătat în ultima perioadă un interes pentru ca judecătorii de drept comercial să înțeleagă cum funcționează sistemul bancar, din perspectiva BNR, după ce băncile s-au confruntat cu mii de litigii cu clienții pe clauze abuzive. Seminarul organizat la Sinaia, în 15 și 16 octombrie, la Centrul de formare al BNR, este al doilea din acest an. În aprilie, seminarul de pregătirea avea o agendă aproape identică cu cea curentă.
Alexandru Păunescu, directorul Direcției Juridice, va vorbi magistraților despre impactul interpretării extinse a noțiunii de "clauze abuzive" în sistemul financiar-bancar.
BNR a realizat un studiu, în 2013, despre posibilul impact al eliminării unor clauze posibil abuzive din contractele de credit de retail încheiate de bănci și a ajuns la concluzia că instituțiile de credit ar putea suferi pierderi de până la 1,1 miliarde de euro.
Întocmirea acestui studiu de impact, care nu a fost publicat până acum, a fost prilejul pentru care BNR și băncile au solicitat amânarea punerii în vigoare cu câteva luni a unor prevederi la Codul de procedură civilă prin care era modificată inclusiv Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.
Noile prevederi, care se aplică, totuși, din octombrie 2013, spun că o clauză abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care o folosește, după o decizie a instanței. O astfel de acțiune trebuie pornită de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau de o asociație semnificativă. Există câteva zeci de astfel de procese pe rolul Tribunalului București, cu mai multe bănci, dar și cu operatorii de telefonie mobilă.
Deși legea clauzelor abuzive vizează toți comercianții, băncile sunt cele mai expuse la astfel de litigii și și-au manifestat interesul ca aceasta să fie schimbată.
Clienții și ANPC contestă clauzele prin care banca poate modifica rata dobânzii în funcție de mecanisme netransparente, ori existența diverselor comisioane în contractele de credit.
La seminar vor mai avea prezentări și Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere, care va vorbi despre riscurile bancare, Emil Vonovea, directorul Direcției de Rezoluție Bancară, care va vorbi despre acest nou mecanism, Veronica Răducănescu, Director adjunct al Direcției de Reglementare și Autorizare, care va vorbi despre rolul BNR în acest domeniu, și Valentin Lazea, economistul-șef al băncii centrale, care va prezenta magistraților "Principalele activități ale instituțiilor de credit. Atragerea de resurse. Plasarea de fonduri".
Seminarul este organizat și susținut financiar de INM, iar instanțele vor achita costurile de transport ale magistraților.