Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală, crește avansul minim la creditele ipotecare/imobiliare la 35%, cu 20 de puncte peste nivelul actual, ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată. Totdată, banca reduce și perioada maximă de creditare la 25 de ani și crește plafonul minim al sumei ce poate fi împrumutată.
Banca deținută de austriecii de la Erste leagă direct modificarea politicii de creditare de lega dării în plată, care permite debitorilor să renunțe la locuințe, în schimbul stingerii creditului la bancă.
"Ne afăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital și prin creșterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susține producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potențialul de susținere. BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședite Retail&Private Banking, BCR.
CITEȘTE ȘI Tips & Tricks: Cum scapi de casa visurilor tale și închizi socotelile cu bancaDe azi, avansul minim crește de la 15% la 35%, suma minimă care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei și perioada maximă de rambursare scade de la 30 de ani la 25 de ani. Dobânzile rămân nemodificate - dobânda fixă primii 5 ani cu 4,95%, după care dobândă variabilă în funcție de Robor la 6 luni + marjă de 3 pp.
Condițiile pentru creditele Prima Casă rămân nemodificate, în condițiile în care aceste împrumuturi sunt exceptate de la dare în plată, modificare introdusă de Parlament în procedura de reexaminare a legii.
Într-o simulare oferită de bancă, pentru un apartament de 200.000 de lei, avansul crește de la 30.000 de lei, la 70.000 de lei. Valoarea creditului scade în consecință, precum și perioada de creditare cu 5 ani. Astfel, se reduce și rata în primii 5 ani cu circa 150 de lei la 756 de lei. Valoarea totală plătibilă scade cu aproape 90.000 de lei, la 213.700 de lei.
Pe lângă BCR, BRD Societe Generale, CEC Bank și Alpha Bank au mărit avansul la creditele ipotecare după promulgarea legii dării în plată de către președinte în urmă cu aproape două săptămâni.
Anterior, Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost și Intesa Sanpaolo Bank modificat condițiile de creditare pentru împrumuturile ipotecare.
Darea în plată intră în vigoare începând cu 13 mai.