Băncile prezente în România spun că debitorii ar trebui să analizeze atent dacă vor să ceară suspendarea ratelor, având în vedere că ratele cresc după expirarea moratoriului.
Debitorii pot beneficia de o amânare la plata ratelor de până la 9 luni, în situația în care au dificultăți financiare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19. Cererea poate fi depusă până la 15 martie, și băncile au obligația să răspundă în termen de 15 zile. Dobânda aferentă perioadei de suspendare se adaugă la credit și la aceasta se plătește dobândă, cu excepția creditelor ipotecare, pentru care dobânda acumulată se plătește separat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Asociația Română a Băncilor recomandă clienților să analizeze proactiv cu atenție, atât capacitatea actuală de rambursare, cât și după expirarea perioadei de suspendare și, în funcție de rezultatul analizei, să decidă oportunitatea depunerii solicitării și perioada aleasă pentru suspendarea temporară a obligațiilor la plata creditelor. Expunerea clientului se majorează odată cu creșterea perioadei de suspendare astfel încât, în baza analizei riguroase, abordarea trebuie să fie una echilibrată în linie cu nevoile reale actuale ale clientului și cu capacitatea de onorare a plăților post suspendare”, se arată într-un comunicat al ARB.
De suspendarea ratelor pot beneficia debitorii care au obținut împrumutul până la 30 martie 2020 și care nu au restanțe la data solicitării.
Clienții care au beneficiat deja de o suspendare a ratelor anul trecut pot aplica pentru una nouă, cu condiția ca perioada cumulată să nu depășească 9 luni. Clienții care întâmpină în continuare dificultăți financiare temporare și care au amânate ratele deja pentru perioada maximă trebuie să se adreseze băncii creditoare pentru a lua alte măsuri de restructurare astfel încât împrumutul să nu fie declarat neperfomant, arată ARB.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid“O abordare echilibrată a solicitărilor clienților de suspendare temporară a obligațiilor de plată va permite băncilor să rămână reziliente și apte să deservească nevoile clienților persoane fizice și juridice de asigurare a lichidității prin suspendarea obligațiilor de plată și de finanțare a clienților neguvernamentali și a statului român”, scrie asociația care reprezintă toate băncile din România.
De amânarea ratelor au beneficiat anul trecut 558.000 de debitori pentru un total al creditelor de 42,9 miliarde de lei, reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar. 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) și 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.