Băncile au obținut un profit record de 2,9 miliarde de lei în trimestrul al treilea, în creștere cu un sfert

Băncile au obținut un profit record de 2,9 miliarde de lei în trimestrul al treilea, în creștere cu un sfert
scris 18 nov 2022

Inflația a umflat și veniturile sistemului bancar, care a încheiat trimestrul al treilea cu un profit în creștere cu 24% față de perioada similară a anului trecut și cu circa 4% față de T2. Pe primele 9 luni profitul a depășit 7,6 miliarde de lei și ar putea urca în premieră la peste 10 miliarde de lei la finele anului.

Profitul băncilor din iulie-septembrie a crescut cu 4% față de trimestrul precedent, respectiv cu 24% față de aceeași perioadă din 2021 la 2,89 miliarde de lei, arată calculele Profit.ro pe baza datelor publicate de Banca Națională a României.
Pe primele 9 luni profitul net a crescut cu 18% față de aceeași perioadă din 2021 la 7,63 miliarde de lei, de asemenea un nou nivel record pentru această perioadă din an. Băncile ar putea sări chiar de pragul de 10 miliarde de lei la finele anului, în cazul în care corecția înregistrată de regulă în ultimul trimestru al anului nu va fi prea severă.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile au obținut un profit record de 2,9 miliarde de lei în trimestrul al treilea, în creștere cu un sfert

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Creșterea profiturilor bancare are mai multe surse, dintre care cel puțin două țin de inflația foarte ridicată (care atinsese 15,3% pe an în septembrie).

Pe de o parte, activele nete au crescut cu 13% față de anul trecut la 679,3 miliarde de lei, pe de altă parte Banca Națională a României a majorat rata cheie și a ținut piața pe deficit de lichiditate, ceea ce a dus la creșterea referințelor interbancare și implicit la încasările din credite. În ultimele luni băncile au început să majoreze și dobânzile clientelei, în condițiile competiției pentru lichidități, dar ratele de dobândă se mențin încă mult sub inflație și probabil vor continua să fie real-negative și pe parcursul anului viitor.

A crescut și rentabilitatea capitalurilor în T3, la 16,6%, de la 16% în T2 și 13,6% în T3 din 2021, nivel ce reprezintă un nou record de după criza financiară și economică din 2009-2010.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă și a ajuns la un nou minim istoric (de când avem date de la BNR) de 2,82%, față e 3% la jumătatea anului și 3,65% în septembrie 2021. Rata neperformantelor vine de la niveluri de peste 21% atinse în urmă cu opt ani când băncile abia începeau restructurarea bilanțurilor și vânzările de pachete de creanțe.

Băncile au obținut un profit record de 2,9 miliarde de lei în trimestrul al treilea, în creștere cu un sfert

Rezultatele băncilor mari din ultimul trimestru arată, însă, că acestea sunt mai puțin încrezătoare cu privire la perspectivele perioadei următoare și au început să facă din nou provizioane pentru riscul de credit.

Banca Transilvania (doar banca) a anunțat un profit net de 534 de milioane de lei în T3 la nivelul băncii, în scădere cu aproape 7% față de aceeași perioadă din 2021. În primele 9 luni profitul net a scăzut cu circa 2% la 1,44 miliarde de lei. Deși veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, banca a cheltuit mai mult cu personalul și mai ales cu provizioanele de risc (). La nivel de grup profitul BT a stagnat la 9 luni la 1,68 miliarde de lei.

Banca Comercială Română (date consolidate la nivel de grup) a anunțat un profit net de circa 498 de milioane de lei pentru trimestrul 3, în creștere cu circa 10% față de aceeași perioadă din 2021, dar în încetinire față de lunile precedente. La 9 luni profitul net a crescut cu 35% la 1,54 miliarde de lei. Banca a înregistrat o creștere a veniturilor nete din dobânzi de circa 17%, dar cheltuielile operaționale au crescut cu 13% pe fondul creșterii cheltuielilor cu personalul. Provizioanele de risc de credit au fost au fost majorate de la 70 de milioane de lei la aproape 292 de milioane de lei.

BRD a avut un trimestru 3 foarte bun, cu o creștere a profitului net la nivelul băncii de 48% față de aceeași perioadă din 2021 la 381 de milioane de lei. În primele 9 luni profitul net a crescut cu 13%, pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi într-un ritm similar, deși banca a trecut din nou la constituirea de provizioane, după o înregistrare pe venit în 2021. La nivel de grup, BRD a înregistrat o creștere a profitului net de 10% față de primele 9 luni din 2021 la 1,02 miliarde de lei.

Raiffeisen Bank a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 920 de milioane de lei, în creștere de 43%, an la an. Veniturile din dobânzi au crescut cu circa 28%, în timp ce provizioanele au rămas relativ nemodificate.

Dintre băncile mari, ING România, UniCredit Bank și CEC Bank nu au publicat încă rezultatele pentru trimestrul 3.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profitabilitate banci
profit sistem bancar
creștere profit
credite neperformante