Plasamentele externe ale Băncii Naționale a Elveției i-au adus un profit de 49 miliarde franci, contribuind la un profit record a instituției, care depășește câștigurile unor mari companii sau grupuri financiare de pe Wall Street.
Magie în sistemul monetar actual. Cu bani „tipăriți”, Banca Națională a Elveției (SNB) a ajuns unul dintre cei mai mari investitori de pe bursa americană, instituția concentrând dețineri de acțiuni la companiile blue-chip americane în valoare totală de aproape 95 miliarde dolari. Paradoxul merge chiar mai departe, plasamentele băncii centrale din Țara Cantoanelor aducându-i un profit chiar mai mare decât nume importante din industria IT sau cea financiară.
Banca Națională a Elveției anticipează că profitul pentru 2017 va fi raportat la 54 miliarde franci elvețieni (55 miliarde dolari), conform unui comunicat al instituției. Cea mai mare parte a acestui câștig, respectiv 49 miliarde franci, o reprezintă rezultatul obținut din pozițiile externe. 3 miliarde franci reprezintă profitul din reevaluarea deținerii de aur care este a 8-a din lume, de 1.040 de tone, potrivit World Gold Council. 2 miliarde de franci au fost obținute din expunerea în moneda națională.
CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la BNR au scăzut anul trecut cu 748 de milioane de euro, la 33,5 miliarde de euroLa 9 luni, Banca Națională a Elveției raporta deja un profit net de 32,5 miliarde franci elvețieni (32,66 miliarde dolari). Banca centrală a Elveției este una dintre puținele instituții de acest tip care este listată la bursă, entitatea fiind deținută în proporție de 45% de cantoanele Elveției, 15% de bănci ale cantoanelor și alte 40% de către investitori privați.
Câștigul anual obținut, observă portalul financiar Zero Hedge, este mai mare decât profitul net al companiei Berkshire Hathaway a investitorului legendar Warren Buffett, decât gigantul financiar JP Morgan sau performerul tehnologic Apple.
Anticiparea în piață a investitorilor a fost încă din vara trecută, când acțiunile Băncii Naționale a Elveției au avut o apreciere furibundă pe bursa de la Zürich. Așa cum se vede pe graficul atașat, traiectoria a fost puternic ascendentă, randamentul oferit de acțiunile băncii centrale a Elveției în anul 2017 fiind de 122,23%.
Pentru combaterea supraaprecierii francului, Banca Națională a Elveției a făcut emisiune de monedă și cu valuta cumpărată a făcut plasamente în piețele internaționale, inclusiv acțiuni listate la New York Stock Exchange și Nasdaq, plasamentele pe piețele de equities reprezentând mai mult de 10% din rezerva internațională de aproxmativ 800 miliarde franci Elveției.
Nume mari din industria americană, în portofoliul de acțiuni al Băncii Naționale a Elveției
A investit pe bursă pentru găsirea unui debușeu pentru dolarii în exces, iar traiectoria piețelor a făcut din banca centrală a Elveției o mare câștigătoare a raliului acțiunilor americane din ultima parte a anului trecut. Indicele S&P500 al Bursei de la New York a avut un randament de 20% în 2017.
Date agregate în timp real de Bursa de tehnologie Nasdaq indică faptul că valoarea portofoliului băncii centrale din Țara Cantoanelor a ajuns deja la 94,93 miliarde dolari, cu 8,12% peste raportarea la 9 luni pentru o valoare de 87,80 miliarde dolari.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Avertismente legate de criptomonede. Bitcoin este un simptom al dezastrului sistemului monetar în dolari, spune un vechi contestatar al băncilor centraleConform aceleiași surse, cea mai mare deținere, în valoare de 3,35 miliarde dolari, este la compania Apple Inc., urmată de participația de 2,40 miliarde dolari la Microsoft. O valoare a plasamentelor de peste 1,5 miliarde dolari este în corporațiile Amazon, Facebook și Johnson & Johnson.
Reperul de 1 miliard de dolari mai este depășit de deținerile la Exxon Mobil și Alphabet Inc. Plasamente în intervalul 500-900 milioane dolari, Banca Națională a Elveției a plasat în acțiunile unor companii precum Procter & Gamble, AT&T, Pfizer, Visa, Chevron, Coca Cola, Pepsico, Cisco Systems, General Electric, Merck, Verizon, Home Depot, United Health, Philip Morris, Intel, Boeing, Mastercard, Wal Disney Co., Oracle, McDonald’s, Comcast.
Cum arată portofoliul SNB din punct de vedere sectorial
Bancherii centrali din Elveția și administratorii lor au mers cu trendul general bursier al ultimilor ani, în care acțiunile tehnologice au supraperformat pieței. Astfel, 25,81% din portofoliul său de acțiuni americane este pe titluri tehnologice, depășind net al 2-lea domeniu, cel al industriei de servicii medicale (14,32%). În rest, alocarea sectorială este destul de diversificată: companii în domeniul bunurilor ciclice de consum (14,40%), consum neciclic (8,98%), financiare (8,07%), energie (7,41%), materiale de bază (4,24%), utilități (3,34%) și telecomunicații (2,35%).