CONFIRMARE Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, s-a dus la judecători

CONFIRMARE Raluca Țintoiu, CEO-ul care a primit cea mai dură amendă din istoria ASF, s-a dus la judecători

Raluca Țintoiu, fost CEO al NN Pensii România, a înregistrat la Curtea de Apel București cererea prin care a contestă decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a o amenda cu 100.000 de lei și de a-i retrage autorizarea pentru poziția de director al administratorului de fond de pensii. Anterior, o contestație prealabilă depusă la ASF de Țintoiu, în prezent ocupanta unei poziții în cadrul companiei mamă, NN Group, a fost respinsă.

Profit.ro a anunțat din toamna anului trecut decizia Ralucăi Țintoiu de a merge în instanță.

Urmărește-ne și pe Google News

Fost director general al NN Pensii, Ralucăi Țintoiu i-a fost retrasă autorizația și a fost amendată cu 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de consiliul ASF în doar câteva ore. Țintoiu era Chief Executive Officer la NN Pensii din septembrie 2013.

Motivul sancțiunii, care a venit la pachet cu cea mai mare amendă din istoria ASF (750.000 de lei pe care i-a plătit compania NN Pensii), îl constituie demersul NN de a își anunța clienții că nu este exclusă o naționalizare a pilonului II, de pensii private.

GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie

Anterior amenzii primite de către NN, și alți reprezentanți ai mediului privat, printre care Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, au lăsat de înțeles că este posibilă o intervenție a statului asupra pilonului II.

Ulterior, așa cum Profit.ro a arătat în premieră, au avut loc discuții concrete privind “reformarea” pilonului II. S-au luat în calcul mai multe variante, printre care reducerea contribuției sau introducerea posibilității ca oamenii să opteze între fondurile de la Pilonul II și pensia de stat (Pilonul I).

ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance CITEȘTE ȘI ASF pierde din nou în fața unui șef de asigurător. După Lelkes de la Asirom, instanța anulează o amendă aplicată șefului City Insurance

Această din urmă variantă fusese pusă pe tapet, chiar la numire, de către ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și negată la acea vreme de către președintele PSD, Liviu Dragnea.

Guvernul a anunțat, la finele lunii octombrie, reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1% în prezent la 3,75%, însă suma care ar urma să fie virată de anul viitor nu se schimbă, în contextul în care procentajul mai mic din 2018 va fi aplicat la un salariu brut mărit cu peste 20%, ca urmare a transferului în salariul brut a contribuțiilor plătite în prezent de angajator pentru angajat. "Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul”, a declarat, în ședință de guvern, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Asirom învinge ASF în instanță. Anterior, șeful asigurătorului a obținut anularea unei amenzi CITEȘTE ȘI Asirom învinge ASF în instanță. Anterior, șeful asigurătorului a obținut anularea unei amenzi

Potrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reducerea contribuției pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români

”Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital”, se arăta într-un comunicat al asociației din 8 noiembrie 2017.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 14,07 miliarde de lei, conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii noiembrie.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 38,99 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2017, în creștere cu peste 8 miliarde de lei față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor ASF.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7 milioane de participanți. Pe Pilonul II sunt active fondurile Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

viewscnt
Afla mai multe despre
raluca tintoiu
nn
asf
instanta
contestatie
dosar