Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu susține că programul Prima Casă este în continuare foarte util, dar că trebuie întoarse unele modificări făcute recent, astfel încât cei cu venituri mari să nu mai poată accesa programul. Georgescu spune că îl va corecta pe Valentin Lazea în privința declarațiilor potrivit cărora programul a avut un rol social modest și continuarea acestuia ridică probleme.
Banca Națională a României vine oficial în susținerea programului cu garanții de stat Prima Casă, după ce economistul-șef al băncii a prezentat un studiu cu concluzia că continuarea programului ridică probleme.
“Domnul Lazea va fi corectat de către noi, pentru că s-a exprimat greșit. El a gândit corect, dar s-a exprimat greșit”, a declarat Florin Georgescu. Prim-viceguvernatorul BNR s-a prezentat la audierile din Comisia economică din Senat, chemat de senatorul liberal Daniel Zamfir. Oficialul BNR a adăugat că Lazea va trebui să-și însușească opinia Consiliului de Administrație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Zamfir l-a întrebat pe Georgescu cum comentează afirmațiile lui Lazea potrivit cărora programul produce distorsiuni în piață și reprezintă o formă de transfer de la sectorul public către sectorul privat, fără a crește accesibilitatea socială.
Georgescu spune că BNR își menține poziția privind utilitatea Prima Casă, dar că este necesară anularea unor modificări introduse anul trecut, prin care debitorii cu disponibilități financiare mari au devenit eligibili.
“Programul Prima Casă este, vă spun în numele Consiliului de Administrație, un program extrem de util, pentru cetățeni, îndeosebi pentru cei cu venituri medii și mai reduse. Ceea ce a condus la acumularea unor sume relativ ridicate în acest program, până la pragul de alertă al riscului sistemic – nu s-a ajuns chiar la riscul sistemic, dar e o tendință de atingere a parametrilor de risc sistemic - dar de ce? Pentru că executivul din 2016 a introdus ca eligibile în programuul Prima Casă persoane care nu se mai încadrează, a declarat Georgescu.
El a adăugat că s-a ajuns ca stocul de credite Prima Casă să crească la peste jumătate din creditul ipotecar din România prin faptul că acesta a fost umflat de debitorii cu credite mai mari, dar care au apelat totuși la garanția statului. Motiv pentru care este nevoie de o amendare a programului, astfel încât cei care își permit să plătească un avans ridicat și au venituri suficiente, să nu mai poată accesa garanția.
“Atunci dacă unul are 10.000 și vrea să ia un credit de 200.000 de euro, să acceseze programul până la 60.000 de euro, când poate să meargă la ghișeul alăturat și să acceseze un credit în condiții bune, pentru că dobânzile sunt scăzute, fără a mai beneficia și de acest credit (…) Sume mari, concentrate pe persoane foarte puține, au dus la umflarea stocului și la acest avertisment că trebuie corectat ceva, nicidecum anulat, ci corectat ce v-am spus eu”, a adăugat Georgescu.
CITEȘTE ȘI Urcare în forță a ratelor la bănci: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1,25%Garanțiile de stat au reprezentat principalul factor de creștere a creditului în lei și a creditului în general în anii de după criză, în condițiile în care creditul Prima Casă nu presupune vreo economisire semnificativă – avansul fiind de doar 5%.
De la lansarea programului, în anul 2009, până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.