Aproape 5.000 de persoane au contractat credite cu dobândă subvenționată de stat, prin programul "Investește în tine", până la finele lunii septembrie, 2.000 fiind tineri cu vârsta de până la 26 de ani, iar restul, adulți cu vârstă de 26-55 de ani. Plafonul garanțiilor care puteau fi emise în 2019 în cadrul programului a fost stabilit la 1 miliard de lei.
Anul trecut, au fost acordate peste 1.000 de garanții.
În programul ”Investește în tine”, tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, plus 20.000 de lei dacă sunt angajați sau se angajează, iar adulții cu vârsta între 26 și 55 de ani pot primi un credit de 35.000 de lei, plus 20.000 de lei în aceleași condiții, cu o dobândă zero, subvenționată de stat.
Din cele 4.961 persoane care au primit astfel de credite anul acesta, 4.027 sunt angajate.
În prezent, în cadrul programului s-au înscris patru bănci, dintre care CEC Bank și Banca Transilvania au plafon pentru acordarea de credite, iar BCR și Raiffeisen Bank și-au exprimat intenția de a se înscrie ca parteneri în program.
Programul a fost lansat la sfârșitul lunii octombrie 2018, iar până la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate 1.049 garanții în valoare totală de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finanțărilor de 36,42 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul elimină taxa pe activele bancare și reduce capitalul minim pentru fondurile de pensii din Pilonul 2Beneficiarii creditelor trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
- persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România;
- tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniți și până la 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv și să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației sau, după caz, de Ministerul Muncii;
- persoane cu vârsta între 26 de ani împliniți și 55 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului inclusiv, dacă sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educației și, după caz, de Ministerul Muncii;
- să prezinte cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Programul are următoarele caracteristici:
- procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobânzile și comisioanele aferente;
- valoarea maximă a finanțării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani și 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani și 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toți beneficiarii dacă sunt angajați sau se angajează pe perioada derulării creditului;
- garanția de stat este acordată prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare. Dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP);
- durata maximă de creditare este de 10 ani. Programul prevede și obligația instituțiilor de credit finanțatoare de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.