Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a coborât la un nivel minim istoric de 0,70%

Indicele Robor la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a coborât la un nivel minim istoric de 0,70%
scris 20 sep 2016

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a coborât marți de la 0,72% până la 0,70% pe an, după ce a stagnat în ultima perioadă în apropiere de 0,75%, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile la creditele variabile în lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Robor la 3 luni a fost cotat marți la 0,70% pe an, de la nivelul de 0,72% înregistrat luni. Totodată, Robor la 6 luni a coborât la 0,94% pe an, de la 0,96%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Scăderea dobânzilor în piața băncilor este pusă de către analiști pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere.

Omul care a renunțat la afaceri de un milion de euro pe săptămână ca să caute sensul vieții CITEȘTE ȘI Omul care a renunțat la afaceri de un milion de euro pe săptămână ca să caute sensul vieții

Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se încheie în data de 23 ale fiecărei luni. Băncile sunt obligate să depună la BNR, sub formă de rezerve minime obligatorii (RMO), 12% din pasicvele în valută și 8% din pasivele în lei.

Dacă nivelul Robor nu mai crește până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componența dobânzii la credite, românii vor plăti mai puțin pentru ratele la împrumuturile în lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
credite lei
bnr