Banca Mondială: Datoriile private implică riscuri ascunse pentru țările aflate în dezvoltare

Banca Mondială: Datoriile private implică riscuri ascunse pentru țările aflate în dezvoltare
scris 16 feb 2022

Țările în curs de dezvoltare trebuie să-și consolideze rapid sectoarele financiare, a afirmat Banca Mondială, avertizând că accelerarea inflației, ratele dobânzilor și nivelurile alarmante ale problemelor datoriei ar putea declanșa o reacție globală în lanț nemaivăzută de generații, transmite Reuters.

Banca Mondială și-a subliniat îngrijorările de lungă durată cu privire la lipsa de transparență cu privire la împrumuturile din China și împrumuturile garantate în sectorul datoriei suverane, dar a menționat și riscurile crescânde ale sectorului privat, în cel mai recent Raport al Dezvoltării Mondiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI CITEȘTE ȘI Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sondajele băncii au arătat că 46% dintre întreprinderile mici și mijlocii din țările în curs de dezvoltare se așteaptă să rămână în urmă cu plățile datoriilor în decurs de șase luni, dar numărul a fost de două ori mai mare în unele țări, a declarat economistul șef Carmen Reinhart, pentru Reuters.

Reinhart a spus că urmărește îndeaproape evoluția datoriei sectorului privat pe piețele emergente mai mari, cum ar fi India, Africa de Sud, Filipine și Kenya, unde peste 65% dintre companiile mici și mijlocii se așteptau să aibă restanțe.

Ea a declarat în timpul unui eveniment online al Băncii Mondiale că ponderea țărilor aflate în sau care riscă să sufere din cauza datoriilor se află într-un ”teritoriu alarmant”, dar politicile din sectorul financiar sunt, de asemenea, necesare pentru a aborda riscurile generate de creșterea datoriilor în rândul gospodăriilor și al firmelor.

Turcia, al cărei rating de credit a fost retrogradat săptămâna trecută la ”BB-” de către agenția de rating Fitch, se află în criză de câțiva ani și ar putea ”fi paiul care rupe spatele cămilei”, a declarat ea pentru Reuters.

Sprijinul fiscal și monetar masiv a ajutat la atenuarea consecințelor crizei economice declanșate de pandemie, dar politicile de toleranță și standardele de contabilitate relaxate ar putea ascunde ”o problemă ascunsă a creditelor neperformante”, a spus ea.

”Este o nevoie uriașă de o mai bună transparență în ceea ce privește datoria sectorului privat. Ceea ce te doboară în cele din urmă nu este atât ceea ce vezi, cât și ceea ce nu vezi”, a spus Reinhart, avertizând împotriva unui fals sentiment de liniște față de sănătatea financiară a gospodăriilor și a firmelor.

Șeful Băncii Reglementelor Internaționale, Agustin Carstens, a declarat în cadrul evenimentului Băncii Mondiale că multe dintre politicile macroeconomice adoptate de guverne în timpul pandemiei și-au atins limitele și că acum sunt necesare noi politici pentru a spori rezistența firmelor private și a sprijini ocuparea forței de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
datorii