Autoritatea de reglementare a pieței instrumentelor derivate din Statele Unite va organiza două întâlniri pentru a discuta despre procedurile și controlul operațional al listării și tranzacționării contractelor futures pentru monede virtuale, în condițiile unor îngrijorări tot mai mari legate de riscurile provocate de bitcoin în sistemul financiar, transmite Reuters.
Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pentru Mărfuri (The Commodity Futures Trading Commission - CFTC) a anunțat că va convoca în această lună comitetele pentru tehnologie și consultanță în domeniul riscurilor, pentru a discuta despre procesul de ”auto-certificare” referitor la listarea contractelor futures pentru monede virtuale și modul în care sunt administrate și urmărite riscurile acestor produse, arată news.ro.
În cadrul procedurii de auto-certificare, specifică pieței contractelor futures, operatorii bursieri depun o declarație la CFTC prin care confirmă că un produs respectă Legea Burselor de Mărfuri și reglementările CFTC, inclusiv o prevedere cheie care impune ca respectivele contracte futures să nu fie supuse manipulărilor. CFTC are dreptul să blocheze contractele, dar doar în circumstanțe excepționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) și Asociația Nord-Americană a Administratorilor Instrumentelor Financiare (NASSA) au emis noi avertismente adresate investitorilor, referitoare la riscurile investițiilor în bitcoin, atenționând că autoritățile de reglementare ar putea să nu îi poată proteja de fraude.
Operatorii bursieri CME Group și CBOE Global Markets au lansat în decembrie contracte futures pentru bitcoin, provocând critici în rândul unor investitori, care au spus că autoritatea de reglementare ar fi trebuit să consulte piața mai mult, înainte de a permite lansarea unor astfel de produse.
În luna decembrie, Asociația Industriei Contractelor Futures a scris CFTC, pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu posibilele riscuri implicate de aprobarea contractelor futures bazate pe monede virtuale volatile, care să fie tranzacționate alături de produse financiare tradiționale.
Prețul bitcoin a urcat în decembrie la un nivel record de peste 19.000 de dolari, dar a scăzut apoi cu peste 28%. Moneda virtuală a încheiat totuși anul 2017 cu o creștere de 1.300%.