Asigurătorii resping calculele privind prețul RCA: Daunele pot fi plătite la câțiva ani de la încasarea primelor

Asigurătorii resping calculele privind prețul RCA: Daunele pot fi plătite la câțiva ani de la încasarea primelor
scris 11 oct 2016

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), o asociație care reprezintă interesele firmelor de asigurări, a desființat marți calculele patronatelor din transporturi, aruncate în ultimul timp în piață, privind prețurile "corecte" ale polițelor RCA, argumentând că segmentul RCA nu funcționează pe sistemul prime colectate versus daune plătite pentru aceeași perioadă de timp.

Reacția vine după datele publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care arată că tariful mediu al primelor RCA a crescut, în timp ce daunele plătite de asigurători au scăzut, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

UNSAR susține, însă, că o companie care renunță la licența RCA plătește daune chiar dacă nu mai colectează prime, iar în cazul asigurătorilor intrați în faliment, daunele sunt preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Suma de plată după falimentul Astra Asigurări este estimată de Fondul de Garantare a Asiguraților la circa 500 milioane lei, la care se adaugă cele aproximativ 160 milioane de lei aferente daunelor pe Carte Verde, pe care le plătește Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR)”, se arată în comunicat.

În plus, o povară mare pentru piața asigurărilor este generată de valoarea despăgubirilor plătite pentru daune morale provenite din vătămări corporale, stabilite ca urmare a deciziilor instanțelor de judecată.

În practica judecătorească din România, procesele pot dura câțiva ani, astfel că și despăgubirea pentru un accident poate fi plătită și câțiva ani mai târziu.

EXCLUSIV Excepțiile băncilor privind Legea dării în plată au fost conexate de către judecătorii Curții Constituționale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Excepțiile băncilor privind Legea dării în plată au fost conexate de către judecătorii Curții Constituționale

Sumele plătite pentru acest segment au crescut în fiecare an, în anul 2015 fiind mai mari cu 2000% față de 2007, potrivit UNSAR.

”În plus, chiar și în cazurile în care valoarea despăgubirilor se stabilește pe cale amiabilă, există situații în care o daună cu vătămari corporale poate genera obligații de plată pentru asigurator pe perioade îndelungate, de până la 20-30 de ani, dacă discutăm, de exemplu, de cazul unor tratamente sau indemnizații de tip rentă”, se arată în comunicat.

UNSAR subliniază și că datele statistice prezentate în presă, legate de datoriile cu daunele ale companiilor de asigurări, nu conțin rezervele de daune întâmplate dar neavizate și nici cheltuielile companiilor de asigurări.

Conform datelor ASF, prezentate de UNSAR, pentru anul 2015, valoarea primelor brute subscrise a fost de 3,29 miliarde lei, în timp ce totalul daunelor, inclusiv rezervele de daune, a fost de 4,84 miliarde lei.

Recent, directorul general al Generali România, Adrian Marin, a fost ales președinte al UNSAR, într-un moment dificil pentru piața asigurărilor, marcată de problemele grave de pe segmentul RCA, care a generat două falimente și înghețarea prețurilor.

Piața de asigurări din România a încheiat anul 2015 pe minus, în condițiile în pierderile cumulate de companiile care au încheiat anul cu rezultat negativ au depășit cu 267,6 milioane de lei profitul companiilor cu rezultate pozitive, arată datele publicate recent de ASF.

Cele mai mari pierderi au fost raportate de companiile cu expunere mare pe piața RCA, Euroins înregistrând cele mai slabe rezultate în 2015, cu pierderi de aproape 300 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
unsar