Vânzările de polițe facultative pentru asigurarea locuințelor au înregistrat o creștere semnificativă după impactul produs de cutremurele recente din Turcia și din județul Gorj, însă asigurătorii se întreabă dacă ritmul se va păstra sau a fost doar o reacție de moment a pieței.
"Vânzările zilnice de polițe facultative pentru locuințe emise de Generali România s-au majorat de până la cinci ori în perioada imediat următoare evenimentelor din Turcia și ulterior a celor din România, din județul Gorj", a declarat pentru Agerpres Valentin Ciobanu, director Departament Asigurări Generale Retail și IMM Generali România.
El a explicat că, în urma analizei solicitărilor primite în ultima perioadă, se constată faptul că trendul de creștere pentru asigurările facultative de locuințe a fost determinat de seismul din Turcia și Siria, care a generat distrugeri masive și un număr foarte ridicat de victime. Seismele din Gorj au majorat amplitudinea acestei creșteri pentru că s-au produs într-o zonă a țării noastre fără un istoric seismic îngrijorător, dar unde, deși aceste ultime cutremure au fost de magnitudine relativ redusă, au generat totuși pagube materiale.
De asemenea, Ramona Juncu, director general adjunct al NN Asigurări, a subliniat că intensificarea activității seismice din regiune în ultima perioadă a crescut gradul de conștientizare privind importanța unor măsuri de protecție într-o astfel de situație neprevăzută care poate pune în pericol viețile oamenilor și casele lor. Ea a declarat că se observă tot mai mult interes pentru soluții care să ajute oamenii să protejeze tot ce contează mai mult pentru ei, printre care și locuința, care poate fi afectată de un cutremur sau de alte situații pe care nu le pot preveni.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială avansează patru scenarii cu privire la pensiile de serviciu din sectorul civil. Cea mai bună abordare ar fi reformarea, consideră specialiștiiLa rândul său, Adina Ionuțiu, underwriting and reinsurance manager, Signal Iduna Asigurări, a transmis că vânzările de asigurări pentru locuințe au crescut cu peste 40% în urma evenimentelor recente care au avut loc în Turcia și în Gorj.
"Cu toate acestea, nu ne așteptăm ca acest procent să se mențină tot anul, însă prognozăm o creștere de peste 20% în 2023 comparativ cu anul 2022", a declarat Adina Ionuțiu.
Ea a afirmat că ambele evenimente au avut impact puternic asupra românilor, cu atât mai mult cu cât seismele s-au produs unul după altul, la perioade apropiate de timp.
"Seismele puternice din Turcia au dus la pierderea de vieți omenești și la un lanț de tragedii, milioane de oameni rămânând fără acoperiș deasupra capului precum și fără toate bunurile care făceau din locuința lor acasă. Din cauza proporțiilor uriașe ale catastrofei, existând două seisme la un interval mai mic de 24 de ore, cu sute de replici, impactul la nivel emoțional a fost covârșitor. Seismele din Gorj au avut un impact asupra românilor ca urmare a faptului că zona era mai puțin cunoscută din punct de vedere al riscului de cutremur, cât și ca urmare a faptului că s-au petrecut imediat după cele din Turcia. Chiar și specialiștii au fost surprinși de apariția unor seisme într-o zonă care nu era până acum cunoscută ca fiind una cu un potențial risc. Aici, impactul a fost mai mult în zona de conștientizare a riscului, prin faptul că o posibilă catastrofă poate avea loc oriunde și oricând", a spus Adina Ionuțiu.
De asemenea, reprezentanții Omniasig Vienna Insurance Group susțin că au observat o creștere a asigurărilor de locuințe obligatorii și facultative încheiate în special după cutremurele din Gorj, o creștere mai puternică în primele zile de după evenimente, iar ulterior ritmul s-a mai temperat, însă a rămas ascendent.
"De-a lungul timpului, în urma unor incidente majore, s-a remarcat o tendință crescută a conștientizării riscurilor, naturale sau cauzate de alte orice altă sursă, asupra cărora sunt supuse atât locuințele private, cât și orice alte tipuri de clădiri, cu scop comercial sau sedii ale unor companii sau instituții. Desigur, atât cutremurele din Turcia, cât și cele din Gorj, au avut un impact important asupra conștientizării riscului seismic și a importanței asigurării locuinței în vederea protejării vieții și a continuității acesteia. Cutremurul din Turcia a avut un impact devastator asupra locuitorilor țării învecinate, și cu siguranță a avut un impact emoțional și asupra românilor. Impactul la nivel local era doar unul emoțional, dar la un nivel relativ scăzut, riscul părând ceva mai îndepărtat, dar cu siguranță cutremurul din Gorj a avut un impact mult mai puternic asupra noastră, a românilor. Ambele au demonstrat cât de vulnerabile pot fi locuințele și cum pierderile materiale și de vieți omenești pot fi devastatoare în cazul unor incidente naturale puternice și neașteptate. Cutremurul, care și-a făcut simțite efectele nu doar în Gorj, ci și in alte zone ale țării, nu doar că a avut efectul de a crește gradul de conștientizare, ci a și readus în discuție necesitatea și utilitatea unei măsuri de protecție care să ofere stabilitatea ulterioară și recuperarea unui ritm de viață relativ normal, după un astfel de incident", au afirmat pentru AGERPRES reprezentanții Omniasig Vienna Insurance Group.
La rândul său, Bogdan Zamfirescu, membru al Directoratului Asirom, a declarat că piața românească este reactivă la evenimente majore, la tragedii precum cele din Turcia sau evenimentele recente din Gorj.
CITEȘTE ȘI UE a reușit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei"Nu avem un comportament normal de prevenție prin asigurări ale bunurilor pe care le dobândim. Sunt reacții de moment, generate de frică și panică, care însă se diluează rapid, pe măsură ce zilele trec. După catastrofa din Turcia, românii pare că nu au conștientizat serios riscul de a avea astfel de evenimente și în România, motiv pentru care nu am observat o tendință evidentă de creștere a volumelor normale de vânzări pe asigurări facultative ale locuinței. Însă, în momentul în care s-a produs evenimentul din Gorj (14 februarie), în zilele următoare am înregistrat o creștere susținută a volumului de polițe facultative vândute, cu aproximativ 50% mai mare față de tendința normală a perioadei. Este interesant însă de văzut cât va dura acest impuls", a explicat Bogdan Zamfirescu.
O creștere a vânzărilor au constatat și reprezentanții companiei de asigurări Allianz-Țiriac.
"Am observat o intensificare a solicitărilor de ofertă pentru asigurările de locuință. Oamenii întreabă, cer detalii despre cum funcționează asigurarea, despre diferențele dintre polița obligatorie și cea facultativă, despre acoperiri. Acest interes în creștere se vede și la nivelul vânzărilor. Numărul polițelor emise de Allianz-Țiriac a crescut cu 16% în ultimele trei săptămâni, perioadă care s-a suprapus cu seismul din Turcia și Siria, dar și cu cele de la nivel local. Creșterile noastre sunt de două cifre pe toate rețele de distribuție, cu un avans semnificativ pe platforma de vânzare online, care permite obținerea unui tarif în timp real, dar și încheierea pe loc a asigurării - atât polița obligatorie (PAD), cât și cea facultativă", au declarat reprezentanții Allianz-Țiriac.
Alexandru Ciuncan, președinte & director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a concluzionat că la nivel general se poate vedea un interes în creștere al proprietarilor de locuințe pentru a accesa o astfel de soluție de protecție financiară.
"Tendința a fost relevată și anterior de studiile de piață pe care le realizăm la nivel de UNSAR în fiecare an. Astfel, încă din perioada pandemică, românii au început să fie mai interesați de existența unei plase de siguranță pentru locuința lor. Conform celui mai nou studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuințe, realizat la solicitarea UNSAR în a doua jumătate a anului precedent, 29% dintre cei intervievați și-au arătat intenția de a achiziționa în perioada următoare ambele tipuri de polițe de locuințe, obligatorii și facultative, în timp ce 22% au susținut că vor încheia doar polița obligatorie. Important este să avem în vedere că există soluții de asigurare adaptate pe specificul unei locuințe, care acoperă mult mai multe riscuri - inclusiv, riscurile de care se tem romanii cel mai mult (incendiu, cutremur, furtuni si vijelii, explozie și inundații)", a spus Alexandru Ciuncan.
Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundații și alunecări de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcție de tipul locuinței.
Polițele facultative de asigurări pot acoperi mai multe riscuri. Astfel, pe lângă locuința propriu-zisă, printr-o asigurare facultativă se pot asigura și bunurile din locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane.
Conform datelor de PAID, un număr de 484 dosare de daună au fost deschise până joi în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 și 14 februarie. Pentru trei dintre acestea PAID a efectuat deja plata daunelor, în valoare de aproximativ 15.000 de lei.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a PAID, în total, pentru dosarele avizate până în prezent, a fost constituită o rezervă de daună de peste 3 milioane de lei.