Tribunalul a rămas în pronunțare pe falimentul Astra Asigurări

Tribunalul a rămas în pronunțare pe falimentul Astra Asigurări
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 23 nov 2015

Tribunalul Municipiului București a rămas în pronunțare, astăzi, pe cererea formulată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru falimentul Astra Asigurări. Instanța va alege și un lichidator pentru Astra, dintre societățile KPMG Restructuring și Dascăl Insolvency, propuse de ASF.  Decizia Tribunalului nu va fi definitivă ea putând fi atacată la Curtea de Apel București. 

Pe parcursul procesului în care ASF a cerut falimentul Astra Asigurări, avocații societății au încercat, în mai multe rânduri, să amâne sau să suspende procesul. Ultima dată, astăzi dimineața, apărătorii Astra, au încercat să amâne procesul susținând că au fost citați pentru ora 9 dimineața, în timp ce, la Tribunalul București, ora afișată era 13:00. Avocații au susținut că este vorba despre un viciu de procedură, însă judecătorul a arătat că este o simplă eroare a sistemului informatic și a respins cererea. Avocatul Astra nu s-a mai prezentat la ora 13.00, cand instanța a anunțat că rămâne în pronunțare.

Urmărește-ne și pe Google News

La celelalte termene, Astra a mai încercat să suspende de două ori procesul până la judecarea unor alte litigii cu ASF, aflate perolul Curții de Apel București. Tribunalul București se va pronunța și asupra numelui societății de practicieni care se va ocupa de lichidarea Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus, în urma unui proces de selecție, două nume: KPMG Restructuring și Dascăl Insolvency și a solicitat instanței să aleagă una dintre cele două. KPMG Advisory, membră a aceluiași grup cu KPMG Restructuring a îndeplinit funcția de administrator special al Astra. 

ASF a decis, în luna august, ridicarea licenței de funcționare a Astra Asigurări, precum și redactarea unei cereri de faliment pentru asigurător, după ce compania a fost ținută sub administrarea specială a KPMG timp de un an și jumătate. Societatea avea indicatorii de solvabiluitate și lichiditate cu mult sub normele ASF, având nevoie, pentru a reintra în legalitate, de o majorare de capital de aproximativ 200 de milioane de euro. Acționarul majoritar, Dan Adamescu, nu a venit cu această sumă și nu a acceptat ofertele altor investitori.

În momentul în care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienți cu 2,5 milioane de poliție. Majoritatea clienților, 870.000, dețineau o poliță RCA.

Fondul de Garantare este singura instituție abilitată să despăgubească creditori de asigurări ai Astra.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
proces
faliment