Cinci asociații ale transportatorilor s-au arătat nemulțumite de proiectul de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor și cer modificarea acesteia, prin introducerea unei prevederi care să înghețe prețurile polițelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii din raportul Milliman.
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenții asupra prețurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii polițelor RCA în anumite condiții, scrie News.ro.
Solicitarea actuală este făcută de cinci asociații ale transportatorilor, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și Asociația Operatorilor de Transport Rutier Apulum.
Transportatorii consideră că proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanțelor nu răspunde solicitărilor și continuă pregătirile pentru protest.
”Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia, urmând ca în data de 15 septembrie 2016 să se organizeze un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA”, se arată în comunicat.
Parlamentarii din comisia de buget-finanțe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) va fi adoptată în această lună în forma discutată și agreată la negocierile purtate până acum.
Transportatorii i-au acuzat, în mai mult rânduri, pe asiguratori că au mărit în ultimul an și de cinci ori tarifele RCA, în mod nejustificat.
Proiectul de OUG publicat de Finanțe conține prevederi despre un eventual mecanism de blocare a scumpirii polițelor, însă condițiile sunt restrictive pentru intervenția autorităților în piață, aceasta fiind permisă doar pe baza unor reglementări europene în acest sens.
"Cu toate că piața asigurărilor este liberalizată, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiții restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra prețurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al prețurilor", se arată în nota de fundamen tare a actului normativ.
Totuși, ASF nu poate interveni decât în condițiile în care guvernul introduce un sistem de control al prețurilor, în condiții speciale permise de legislația europeană.
"ASF poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea tarifelor sau să supună aprobării sale prealabile majorarea acestora numai în cazul introducerii unui sistem național general de control al prețurilor, în conformitate cu legislația Uniunii Europene în vigoare", prevede proiectul de act normativ.
De la intrarea în UE, România nu a introdus niociodată acest mecanism de control al prețurilor permis de legislația europeană în condiții cu totul speciale.