Euroins, Astra și Uniqa sunt companiile de asigurări care au cea mai mare medie pe dosar a plăților de daune morale și despăgubiri pentru vărămări corporale.
Societatea Euroins, plasată recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sub un plan de redresare, a înregistrat în primele șase luni ale acestui o medie de 101.265 de lei pe dosar, plăți pentru daune morale și vătămări corporale. La nivelul întregii piețe, media pe dosar nu depășește 54.000 de lei. Asigurătorul are obiceiul de a ignora, prin neprezentare, procesele în care este chemat să plătească daune morale, spun sursele Profit.ro.
În primele șase luni ale acestui an, cele mai importante zece firme de asigurare din România au plătit aproximativ 225 de milioane de lei daune morale și despăgubiri pentru vătămări corporale, arată datele ASF. Suma reprezintă aproximativ 21% din totalul indemnizațiilor brute plătite în perioada amintită. Euroins, societate care se află în procedură de redresare financiară, domină autoritar clasamentul pe firme de asigurare atât în ceea ce privește sumele totale plătite, cât și în funcție de media plăților pe dosar.
Compania cu acționariat bulgăresc, cel mai mare jucător din zona RCA, a achitat peste 48 de milioane de lei sub titlu de daune morale și despăgubiri pentru vătămări corporale. În top urmează Astra Asigurări, astăzi aflată la un pas de faliment, și Carpatica Asig, companie în redresare financiară, care se zbate să atragă un investitor strategic pentru a o repune pe linia de plutire. Bulgarii de la Euroins au plătit peste 101.000 de lei, în medie, pe dosar, sumă de două ori mai mare decât media pieței.
Lipsă de interes
Faptul că Euroins înregistrează cele mai mari plăți pentru vătămări corporale și decese din accidente rutiere nu este neapărat o surpriză, având în vedere că este compania cu cel mai mare portofoliu de asigurări RCA din România. Bulgarii acaparează peste 23% din primele brute subscrise pe categoria asigurării de răspundere civilă auto. În ciuda numărului mare de procese, Euroins este mai degrabă dezinteresată în a-și apăra interesele.
“Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm o reprezintă sumele din ce în ce mai mari pe care instanțele le acordă sub titlul de daune morale. Se creează deja o practică, iar această practică este alimentatră de dezinteresul unora dintre firmele care domină piața RCA”, explică un specialist în dreptul asigurărilor. Problema aceasta este dezbătută, arată informațiile Profit.ro, inclusiv la întâlnirile organizației reprezentantive a pieței. “Astra măcar avea avocați care o reprezentau în procese. Euroins nici măcar nu are reprezentanți legali în toate județele. Pur și simplu sunt procese în care din partea Euroins nu se prezintă nici măcar un jurist. Astfel de situații se mai întâlnesc și la Carpatica. Am purtat discuții cu ei, pentru că fac rău întregii piețe cu această atitudine”, ne-a explicat un oficial din asigurări.
Carpatica, cele mai multe dosare. Asirom, doar 24.000 de lei dauna medie
Singurul capitol la care Euroins nu a fost lider în ceea ce privește daunele morale este numărul de dosare administrate și plătite în primele șase luni ale acestui an. Carpatica a plătit 746 de dosare și ocupă prima poziție, urmată de Asirom și Astra Asigurări. Asirom, parte a grupul austriac Vienna Insurance Group care mai deține în România și societatea Omniasig și BCR Asigurări de Viață, a reușit să administreze cel mai bine dosarele pentru vătămări corporale, arată cifrele ASF. Astfel, compania a plătit, pe medie, doar 24.000 de lei, mai puțin de jumătate din media pieței.
Euroins este cel mai important jucător de pe piața asigurărilor RCA din România. Societatea deține peste 23% din primele brute subscrise pe RCA și ocupă poziția a cincea în clasamentul general, cu prime de aproape 360 de milioane de lei în primele șase luni ale lui 2015. ASF a decis recent să plaseze compania sub un plan de redresare financiară pe motiv că nu îndeplinește criterii de solvabilitate.
Euroins a fost, alături de Astra, Carpatica și Eximasig, una dintre cele patru societăți care au picat primul test de stres efectuat de ASF pe baza criteriilor Solvency II. Societatea a avut la dispoziție două luni pentru a concepe și a prezenta ASF un plan de măsuri pentru redresare. Propunerea Euroins, care viza un aport de capital de 200 de milioane de lei a fost considerată de ASF ca insuficientă.