Subscrierile asigurătorilor în T1: plus 3,2%, la peste 5,5 miliarde de lei. Se observă însă o dependență la nivel local

Subscrierile asigurătorilor în T1: plus 3,2%, la peste 5,5 miliarde de lei. Se observă însă o dependență la nivel local
scris 23 iul 2024

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 3,2% în primele trei luni ale acestui an, la peste 5,5 miliarde de lei, conform datelor anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cifra include și activitatea de subscriere a celor 15 sucursale prezente în România în baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).

"Dinamica pozitivă a fost susținută de creșterea ambelor segmente de asigurări. Asigurările generale au înregistrat o creștere cu 1%, în timp ce asigurările de viață au crescut cu 13,1% față de trimestrul I 2023. O analiză mai detaliată pe clase de asigurare arată că cea mai semnificativă influență asupra creșterii activității de subscriere pe plan local au avut-o clasele A8 (Incendiu și calamități naturale), A3 (asigurarea auto facultativă CASCO ) și C1 (asigurările de viață tradiționale). Pe de altă parte, clasa A10 (RCA și CMR) a înregistrat o scădere din perspectiva primelor subscrise în trimestrul I 2024. Factorul principal care a stat la baza diminuării activității de subscriere pe acest segment este încetarea de drept în luna decembrie 2023 a polițelor încheiate de Euroins în T1 2023, înainte de retragerea autorizației, care ar fi expirat în T1 2024", scrie într-un raport al ASF privind evoluția pieței asigurărilor în T1 2024.

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul este disponibil AICI.

Primele subscrise de societățile autorizate și supravegheate de ASF au fost de 4,8 miliarde de lei, reprezentând 86% din volumul total subscris pe teritoriul României, în timp ce primele subscrise de sucursalele care derulează activitate pe teritoriul României în baza libertății de stabilire au avut o valoare de 768 milioane de lei în trimestrul I 2024.

45.000 euro – cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie CITEȘTE ȘI 45.000 euro – cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie

"Asigurătorii au cumulat în trimestrul I 2024 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 4,8 miliarde de lei, volum în ușoară creștere (+0,8%) față de cel înregistrat în perioada similară a anului anterior. Primele subscrise aferente asigurărilor generale (AG) au fost în valoare de circa 3,9 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 1,4% față de trimestrul I 2023, în timp ce primele subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) au fost în sumă de aproximativ 888 milioane de lei, în creștere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului precedent", se arată în document.

Piața RCA

Primele subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 1,8 miliarde de lei în trimestrul I 2024, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

"Comparativ cu perioada similară a anului precedent, valoarea primelor subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a scăzut cu circa 16%. Dacă includem și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor subscrise în trimestrul I 2024 s-a situat la circa 2,15 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 11% față de volumul subscrierilor aferent trimestrului I 2023 (aproximativ 2,41 miliarde de lei, inclusiv sucursale)", se arată în raport.

ASF explică reducerea încasărilor pe segmentul RCA prin reducerea numărului de contracte încheiate în perioada analizată comparativ cu T1 2023.

"Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate de societățile autorizate de ASF în trimestrul I 2024 a fost de circa 1,3 milioane, în scădere cu 29% față de trimestrul I 2023 (1,8 milioane). Dacă luăm, însă, în considerare și sucursalele, numărul de unități anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 1,7 milioane, în scădere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului anterior (inclusiv sucursale: 2,14 milioane unități anuale de expunere)", se precizează în raport.

Noua încercare de preluare a Garanta Asigurări a eșuat. Plan pentru infuzie de capital CITEȘTE ȘI Noua încercare de preluare a Garanta Asigurări a eșuat. Plan pentru infuzie de capital

Scăderea numărului de contracte încheiate în trimestrul I 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior se datorează faptului că polițele încheiate de Euroins în T1 2023, înainte de retragerea autorizatiei de functionare, au încetat de drept în luna decembrie 2023 și au fost încheiate de către ceilalți asigurători RCA.

"Astfel, a rezultat o scădere a numărului de contracte în T1 2024, precum și o scădere a primelor subscrise (-16%) comparativ cu T1 2023. Analizând evoluția numărului de contracte în vigoare raportate de asigurătorii RCA, s-a constatat o creștere la 31.03.2024 comparativ cu 31.12.2023 si 31.03.2023", se mai spune în raport.

În perioada analizată, societățile de asigurare au raportat indemnizații plătite (excluzând sumele plătite de FGA), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 2,2 miliarde lei, în creștere cu 1,2% față de trimestrul I 2023.

Pentru asigurările generale, plățile au însumat 1,7 miliarde de lei, în scădere cu 2,8% față de perioada similară din anul anterior (1,8 miliarde de lei). Pentru polițele de viață, plățile au însumat 445 milioane de lei, cu aproximativ 21% comparativ cu trimestrul I 2023 (369 milioane de lei).

Valoarea despăgubirilor plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 940 milioane de lei în trimestrul I 2024 pentru daunele plătite pe segmentul RCA, în scădere cu 9% față de trimestrul I 2023 (1 miliard lei).

Decizie smulsă în instanță - Grant Thornton, auditorul City Insurance, asigurător în faliment, va fi reînscrisă pe lista celor agreați pentru asigurările din România CITEȘTE ȘI Decizie smulsă în instanță - Grant Thornton, auditorul City Insurance, asigurător în faliment, va fi reînscrisă pe lista celor agreați pentru asigurările din România

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat suma de 352 milioane lei pentru plata daunelor RCA în primele trei luni ale anului curent, din care 346 milioane de lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în trimestrul I 2024 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

În trimestrul I 2024, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au efectuat plăți în valoare de circa 940 milioane de lei pentru 93.913 de dosare de daună, rezultând o daună medie de circa 10.000 lei, în scădere cu 3,5% comparativ cu perioada similară din anul precedent.

"Fără a lua în calcul sumele plătite de FGA, despăgubirile plătite pentru RCA de societățile autorizate pe plan local au scăzut cu 9%, în timp ce numărul dosarelor de daună plătite s-a redus cu 6% față de primele trei luni din 2023", scrie în raport.

Cele mai importante canale de distribuție pentru produsele de asigurări generale sunt reprezentate de companiile de brokeraj, prin intermediul cărora a fost distribuit un volum de prime subscrise de 3,4 miliarde de lei (79% din valoarea totală a primelor subscrise, incluzând activitatea derulată de sucursale pe teritoriul României).

Tendințe și vulnerabilități

Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB și densitatea asigurărilor, indicatori care arată dimensiunea și gradul de dezvoltare a pieței asigurărilor, se află la un nivel scăzut în România comparativ cu alte state membre UE. Cu toate acestea, se observă o creștere a indicatorilor comparativ cu perioadele anterioare.

O vulnerabilitate structurală a sectorului de asigurări rămâne gradul ridicat de concentrare atât pe societăți de asigurare ce dețin cumulat cote de piață semnificative în principal pe anumite segmente (RCA), cât și pe clase de asigurare.

Din analiza structurii pieței asigurărilor din România se observă dependența la nivel local de segmentul asigurărilor auto, în principal de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

"Luând în calcul și activitatea derulată de sucursale, asigurările auto (clasa A3 și A10) dețin o pondere de 55% din volumul de prime subscrise pe piața asigurărilor din România, în ușoară scădere comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul I 2023 (60,5%). Se observă o ușoară creștere a gradului de concentrare pentru activitatea de asigurări generale, în timp ce în cazul asigurărilor de viață concentrarea a scăzut", mai scrie în raport.

În ceea ce privește solvabilitatea sectorului de asigurări, ratele de solvabilitate la nivel local se situează la cel mai mic nivel comparativ cu statele din regiune în trimestrul IV 2023, însă au înregistrat o ușoară creștere în trimestrul I 2024 față de finalul anului anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
subscrieri