Prima medie RCA anualizată s-a situat la finele lunii martie 2024 la 1.386 lei, în creștere cu 18% față de martie 2023, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Printr-o hotărâre apărută în primăvara lui 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), măsura fiind menținută prin modificări succesive legislative, perioada de plafonare urmând să se încheie la 30 septembrie 2024.
"Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare, cel puțin până la proba contrarie", a declarat într-o conferință de presă Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF și responsabil de sectorul asigurărilor în cadrul instituției.
El a adăugat că "piața asigurărilor trebuie să fie stabilă, nu poate funcționa pe pierdere".
"Asigurătorii trebuie să facă profit pentru a-și recupera investiția. Altfel, investitorii nu vor fi interesați să intre sau să rămână în piață. Dar acest profit trebuie să se încadreze într-o marjă, la fel ca la administratorii de pensii private", a explicat Mititelu.
Reprezentantul ASF a amintit că asigurătorii, după momentul falimentului Euroins, au fost obligați să contribuie mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, situație care s-a reflectat în tarifele RCA practicate. În plus, sumele achitate păgubiților au crescut.