Șeful Euroins a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF primită în 2013

Șeful Euroins a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF primită în 2013

Sursa foto: Agerpres

scris 7 sep 2015

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins cererea directorului general al Euroins România, Mihnea Tobescu, de anulare a unei amenzi de 50.000 lei, aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în august 2013.

“Decizia nr. 2260 din 2 iunie 2015. Respinge recursul declarat de Tobescu Mihnea împotriva Sentinței nr. 158 din 22 ianuarie 2014 a Curții de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 2 iunie 2015”, se arată pe pagina web a instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

În ianuarie 2014, Curtea de Apel București a respins ca nefondată plângerea șefului Euroins România, aflat la conducerea companiei din octombrie 2012.

Prin confirmarea amenzii ASF de către instanță, Tobescu ar putea primi o sancțiune mai aspră atunci când autoritatea de reglementare va constata aceeași abatere în activitatea acestuia.

De asemenea, dacă actualul șef al Euroins România va fi recrutat pentru preluarea conducerii unui alt asigurător local, procesul de autorizare nu va fi o simplă formalitate, amenda putând constitui un element de respingere a dosarului.

În urmă cu aproape doi ani, autoritatea de reglementare a sancționat Euroins cu interzicerea temporară a practicării asigurării de răspundere civilă auto (RCA), în urma unui control care a constatat întârzieri la plata daunelor către păgubiți și diminuarea nejustificată a despăgubirilor acordate acestora.

Totodată, Consiliul ASF a decis și sancționarea directorului general al asigurătorului și a șefului Departamentului Daune din cadrul societății, Stamov Bozhidar Stoyanov, cu amendă de 50.000 de lei. Pe lângă amendă, ASF i-a retras și aprobarea lui Stoyanov.

În urma controlului desfășurat la Euroins în lunile mai - iunie 2013, ASF a constatat că reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate și diminuarea nejustificată a cuantumului despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună.

De asemenea, ASF a constatat că plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale și a identificat dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.

Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA a fost în vigoare până la aplicarea de către Euroins a unui set de măsuri stabilit de ASF.

Măsurile au vizat, printre altele, revizuirea de către asigurător a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare și lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire.

În septembrie 2013, ASF a permis Euroins reluarea subscrierilor pe segmentul RCA, după ce asigurătorul a corectat neregulile constatate de instituție.

În august 2013, ASF i-a mai amendat cu 50.000 lei și pe președintele Directoratului Omniasig, Mihail Tecău, și pe fostul vicepreședinte al Directoratului Omniasig, Artur Borowinski.

Un alt membru al Directoratului Omniasig, Camelia Covăcescu, a fost sancționat cu 30.000 lei.

Euroins România s-a plasat pe locul 8 după nivelul primelor subscrise în 2014, care au atins 474,4 milioane de lei, rezultat care i-a adus asigurătorului o cotă de 5,9% din piața de profil.

În primele șase luni ale acestui an, asigurătorul a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile societății.

Pentru întregul an, compania și-a bugetat venituri din prime de 600 milioane de lei și profit zero, după pierderi de 64,3 milioane de lei în 2014.

Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 96,54%.

Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

ASF a anunțat, la 20 august, că propunerea Euroins de majorare a capitalului cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016 este insuficientă și că depășește termenul de 3 luni de la publicarea rezultatelor testului de stres, respectiv 15 iulie.

“În cazul Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA. Din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse (…) depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie), iar suma totală pentru majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II)”, se arăta într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.

Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării, se mai spunea în comunicat.

În 2014, piața asigurărilor  generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu o pondere de 79,7%, asigurările generale au adus subscrieri de 6,45 miliarde de lei, în coborâre cu 0,6% față de anul 2013.

Societățile au plătit indemnizații pentru asigurări generale și de viață în sumă de 4,48 miliarde de lei, în scădere cu 1,5% față de anul 2013.

Pe segmentul asigurărilor generale, despăgubirile s-au diminuat cu 4,3%, la 4,04 miliarde de lei.

După nivelul subscrierilor în 2014, primii trei jucători locali sunt Allianz-Țiriac, Omniasig și Astra.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
tobescu
amenda
instanta
asf