Euroins România a propus Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins-o pentru că suma este insuficientă și depășește termenul de trei luni de la publicarea rezultatelor testului de stres, încheiat la 15 iulie.
“În cazul Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA. Din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse (…) depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie - n.r.), iar suma totală pentru majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II)”, se arată într-un comunicat al ASF remis joi Profit.ro.
Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării, se mai spune în comunicat.
ASF a anunțat, miercuri, că a solicitat Euroins completarea planului de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.
"Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri transmise de asigurători (care vor face obiectul unui comunicat separat) pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exercițiului Balance Sheet Review – BSR, încheiat la 15 iulie 2015, și a solicitat completarea planului de măsuri al societății Euroins", se arată într-un comunicat remis miercuri Profit.ro .
ASF a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.
Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.
Autoritatea de supraveghere a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.
Euroins a contestat rezultatele testului de stres.
"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.
De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârșitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.
Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 96,54%.
Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.
În 2014, piața asigurărilor generale și de viață a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
La finele primului semestru, subscrierile companiei au însumat 361 milioane de lei.
Pentru întregul an, Euroins și-a bugetat venituri din prime de 600 milioane de lei și profit zero, după pierderi de 64,3 milioane de lei în 2014.